Fredagsbirken går fra Rena, over fjellet til Håkons Hall på Lillehammer. Forholdene under årets ritt var tidvis svært krevende, med regn fra start og pøsregn de siste fire mila.

– Det var tungt, men utbedringene i løypa gjorde den mer spennende og mindre farefull. Rittet gikk nå på grusveg nesten hele veien ned fra fjellet, og dermed ble det færre ulykker og man kunne sykle mer teknisk. I tillegg var det lagt inn noen terrengparti, men det er ikke til å komme vekk fra at forholdene, med pøsregn de siste fire milene mot mål, var krevende, forteller Vestavik

Taktikk på forhånd

– Vi hadde bestemt oss for at de skarpeste syklistene skulle sykle sammen over fjellet, og holde følge så lenge som mulig. Det var en taktikk som fungerte godt. Jens Erik Nerbøvik og Mats Rekdal dro litt ifra når vi nærmet oss mål, men Mats fikk en punktering og Jens endte da med beste plassering blant klubbens deltakere, med 3.06.52, forteller kaptein på laget, Stian Vestavik.

Sluttresultatet ga Nerbøvik en fjerdeplass av totalt 1444 deltakere, drøye ni minutter bak vinneren, Christian Sørlie fra Solør CK/Team Byggmakker.

Samlet felt

Helgas Fredagsbirken var den niende i rekka, et løp med færre deltakere og uten merke. Aukra sykkelklubb hadde til sammen 13 syklister i årets to Birkebeinerritt.

– Vi ønsket å stille i Fredagsbirken, fordi vi ville sykle samlet og prøve å plassere oss blant de topp 20. Her kunne vi melde oss på i samme pulje og på den måten pushe hverandre. Det er litt færre deltakere på Fredagsbirken, og dermed fikk vi også rullekjøringa til å fungere, sier Vestavik.

Deltakerne fra Aukra sykkelklubb har hatt en målbevisst oppkjøring til årets Birkenritt.

– Vi har trent i snitt 5-7 timer i uka under oppkjøringen. I tillegg har vi hatt spinningtimer sammen på Nyhamna, med et veldig proft opplegg. Det gjenspeilet seg nok hos alle denne gangen. Syklistene våre holdt et høyt nivå, forholdene tatt i betraktning og vi er selvsagt veldig fornøyd, sier Stian Vestavik, som selv endte på 35.-plass.

Savner ungdommen

Siden oppstarten i 2010, har medlemsmassen i Aukra sykkelklubb ligget stabilt på rundt hundre. Men de savner flere ungdommer. Med seks måneder utendørstrening og seks måneder felles spinningstimer med Shell-ansatte på Nyhamna, er det gode treningsmuligheter for dem som ønsker å satse på sykling på Gossen.

– Vi har en gjeng på rundt 20 hobbysyklister som kjører seks måneder innendørstrening og seks måneder utendørs. Målsettingen i år var å få et så godt resultat som mulig på Fredagsbirken. I tillegg har vi rundt 100 medlemmer til. Disse er gjerne syklister som ikke satser like mye, eller familier, forteller leder i Aukra sykkelklubb, Jørn Husøy.

– Tar man med sykkelveger og tilrettelagte stier rundt store deler av øya, så kan sykkelforholdene på Gossen regnes som maksimale. Når vi nå i tillegg har fått den flotte sykkelruta mellom Ålesund og Kristiansund, så er området godt egnet for sykkelturister som ønsker seg en- eller to-dagsturer, mener Husøy.

Jørn Husøy er leder i Aukra SK, en forholdsvis «fersk» klubb med totalt 120 medlemmer. Foto: Privat
Stian Vestavik var imponert over det klubbkameratene fikk til på sykkelsetet. Foto: Privat