Eide:  Det spirer og gror i sansehagen ved Eide sjukeheim. Her møtes generasjoner mellom humler, jordbær, blomster og et par hoppende kaniner.

– Sånne stemorsblomster har vi hjemme, sier Julian (5) og peker på en blomsterkasse.

Vi befinner oss i sansehagen ved Eide sjukeheim. Det yrer av liv: plantene vokser i bed og kasser, humlene suser, en kanin er på frifot mens den andre er trygt forvart i buret. Men det er også liv i folket som besøker hagen. Barnehagebarna fyker rundt og gjør lukejobben enklere ved å plukke løvetann til kaninene. De eldre fra dagsenteret og sjukeheimen småprater med ungene, plukker bær, lukter på rosene og mimrer om andre tider.

– Finner roen

Sjukeheimsbeboer Oline Brandsæter smaker på solbær og jordbær hun har plukket. Gode og søte, konkluderer hun.

– Det er bestandig godt med friske bær, sier Oline.

Ansatt Lisbeth Silseth ved Slettatunet forteller at de ofte tar med beboerne ved sjukeheimen ut i hagen.

– Vi plukker blomster og tar med inn. Går turer i hagen. Nylig plukka vi rips og laga gele, sier hun.

– Det var godt, gitt, sier Oline.

– Hva betyr hagen for dem som bor her?

– Det er veldig fint å ha en plass å gå til. Om de er urolige kan de finne roen her ute. Mange har vært vant til å ha en hage å stelle med. Her er kjente blomster, planter og lukter, sier Silseth.

Kaninglede

Sansehagen er åpen for alle, og barnehagen som ligger et steinkast unna stikker stadig vekk innom. Bra med litt liv og røre, mener Lisbeth Silseth. May Britt Solem Brevik, som jobber i Eide barnehage synes det er flott med en sansehage rett ved barnehagen.

– Mange er her også privat. Vi føler vi kan det når vi er her så ofte. Dette er helt topp. Og vi ser at de eldre bli glade, sier Brevik.

– Jeg har vært her før. Flere ganger. Jeg liker å klappe kaninen. Det er fine blomster her. De lukter godt, sier Selma (5).

Snømåking vinterstid

To av ildsjelene og pådriverne bak dugnadsarbeidet, Gerd Kirsti Bredeli Slåke og Randi Ødegård forteller at hagen brukes året rundt av både barnehagen og brukere ved sjukeheimen.

– Den ene avdelinga har kjøpt termodresser. Så er de ute her og måker snø og griller på bålpanne på vinteren. Noen vet ikke hvor hagen er, mens andre tror de kanskje ikke kan gå inn hit. Men hagen er åpen for alle. Og så må jeg samtidig oppfordre pårørende til å ta med sine ut hit når de er på besøk, sier Slåke.

Stolthet

Det første spadetakene for hagen ble gjort i 2009. Siden den gang har sansehagen blitt litt av en oase, takket være sponsorer, kronerulling, midler fra Eide kommune og en haug med dugnadstimer signert ansatte, pårørende og helselaget. Også pensjonistforeninga bidrar.

– Når vi vet at hagen blir så mye brukt, gir det en giv til å fortsette dugnadsarbeidet. Vi er stolte av hagen, sier Slåke.

Helsegevinst

I en studie gjengitt i Sykepleien i 2012 står det at sansehager synes å ha positiv effekt på personer med demens. Denne typen miljøbehandling kan redusere urolig atferd, bruk av psykofarmaka, alvorlige fall, gi bedre søvn, øke trivsel og bedre funksjonsnivå.

Tanken bak sansehagen på Eide sjukeheim er terapeutisk. Her er farger, kjente lukter, smaker. Mange av vekstene er plantet i kasser, så det skal være greit å nå tak i dem om man sitter i rullestol eller har nedsatt bevegelighet.

– Jostein Gridseth ved Bogrønt Slætta har bistått i planleggingen av hagen. Vi har plantet en del roser og andre blomster som er velkjente for de eldre. Vi ønsket også å gjøre hagen mest mulig vedlikeholdsfri, sier Ødegård.

Bark

Av spiselige sorter er det epler, solbær, rips, jordbær, plomme, sukkererter og en enkelt gulrot. Ellers er det blomster og busker av ulike slag.

– Hvor mange forskjellige planter har dere, da?

– Har ikke peiling, småler Slåke, og fortsetter:

– Det jeg vet er at det koster penger og det krever innsats å holde hagen fin. Så om noen føler seg kallet må de gjerne sponse hagen eller melde seg til å hjelpe til. Vi trenger også et hengerlass med bark. Det kan du skrive, ja. Det er bare å ta kontakt, sier Slåke.