I 2010 ble det innført lovpålagt leksehjelp i norsk grunnskole. Alle elever skal ha tilbudet i til sammen åtte timer i uka gjennom grunnskoleløpet.

– Bor langt unna

Rita Hestad, inspektør ved Skjevik barne- og ungdomsskole, forteller at skolen tilbyr leksehjelp to klokketimer per uke for 4. til 10. klasse. Men kun 10–15 av 150 aktuelle elever benyttet seg av tilbudet i fjor. Ingen av dem gikk på ungdomsskolen. Årets tall er ikke klare ennå.

– Må informere bedre

Rektor Inger Lise Eidhammer forteller at rundt 50 prosent av de aktuelle elevene har skoleskyss. Siden det er elevgruppa med lengst skoledag som får tilbudet er det ikke mulig å bli med en seinere skolebuss, som det eksempelvis er på Langmyra, hvor det er de yngste elevene som får tilbudet.

– Det er til dels lang og farlig skoleveg for mange av elevene. Og det handler ikke om at det ikke går busser, men elever som har gratis skoleskyss må ta skolebussen. Alternativet er at foreldrene betaler bussen. Det er trist at det er sånn, det begrenser antallet som benytter leksehjelpstilbudet, sier Eidhammer.

– Det er likevel 50 prosent som kunne benyttet seg av det?

– Vi hadde flere som brukte leksehjelpen før. Vi skal prøve å informere bedre og få større oppslutning i år, sier Eidhammer.

Urettferdig

– Det høres litt urettferdig ut at rundt 50 prosent av elevene ikke har et reelt leksehjelpstilbud?

– Jo, det kan sjølsagt oppleves urettferdig, men dette styrer vi dessverre ikke over, sier Hestad.

– Har dere fått reaksjoner fra foreldrene på dette?

– Det var litt snakk om det til å begynne med, men situasjonen har vært sånn i en del år nå. Så nå har jeg inntrykk av at er holdningen at «det bare er sånn», sier Eidhammer, og legger til:

– Jeg skulle også ønske vi hadde penger til å sette inn lærere i leksehjelpen.

– Har tyngre lekser

FAU-leder Ann-Kristin Svartis-Skarshaug sier at de ønsker å ta opp leksehjelpstilbudet i FAU i høst.

– Det er mange som kunne hatt behov for leksehjelp, men som ikke får muligheten fordi bussforbindelsene er så dårlige. Det er dumt, spesielt med tanke på at elevene på de største trinnene begynner å få tyngre lekser. Bedre bussforbindelser hadde vært positivt, sier Svartis-Skarshaug.

– Følger ikke skyss

Ivar Vereide, fagsjef skole i Molde, forteller at siden leksehjelpen er frivillig følger det ikke gratis skyss med for dem som ellers har rett på det.

– Leksehjelpen er frivillig på samme måte som SFO. Det er bestemt fra nasjonalt hold at det ikke skal følge skyss med frivillige tilbud, så vi har ikke mulighet til å legge inn en egen skyssordning, sier Vereide.

– Ikke gratis skyss: Ivar Vereide, fagsjef skole, forteller at elevene ikke får gratis skyss etter frivillige aktiviteter. Foto: Solveig O. Landsvik