Stram studentøkonomi gjør det krevende å være trygg på prioriteringen mellom skole og jobb. Etter at husleia er betalt er det ikke mye igjen til disposisjon.– Det ville ikke gått rundt uten ekstrajobb. Spesielt hvis man bor alene, forteller Annette Maridal Bugge.

Hun studerer Økonomi og administrasjon ved Høgskolen i Molde. Før hun skal på forelesning i makroøkonomi, møter  hun sammen med Eivind Tronsli i kantina på skolen. Begge har studert i Molde flere år nå, og har erfart hvor krevende studenttilværelsen er.

– Jeg var veldig spent før jeg flyttet hit og begynte, men trodde at det skulle gå bra. Jeg har hatt jobb ved siden av studiene hele tida, og det har vært helt nødvendig, sier Tronsli fra Gjerdrum om studentøkonomien.

Helgejobbing

For Annette fra Bugge i Nesset var tre år på hybel mens hun gikk på videregående skole i Molde verdifull erfaring. Hun var vant med trangt budsjett og innstilt på ekstrajobb ved siden av studiene.

– Utfordringen er å balansere. Man må kunne si nei til jobb når man må gjøre skolearbeid. Men samtidig trenger man alle kronene man kan få. Jobber man for mye får man dårlig samvittighet for studiene, sier Bugge.

– Man må ofte jobbe i helgene når man ikke har forelesninger, så det blir sjelden skikkelig fri, sier Bugge og Tronsli.

De synes det er fordel å jobbe lengre strekk, framfor å jobbe 3–4 timer mange kvelder i uka for å få nok timer i sum.

– Mange forelesere ønsker jo at vi ikke skal jobbe ved siden av, for å kunne fokusere mer på studiene. Men det går jo ikke i praksis, sier studentene.

– Jeg tok et halvår hvor jeg ikke jobbet ved siden av. Det funket veldig bra skolemessig, men det straffet seg økonomisk. Det ble veldig stramt budsjett, og så ble det halvparten så mye feriepenger og penger tilbake på skatten neste år i tillegg, forteller Bugge.

De to økonomistudentene forteller at de ikke kjenner noen som ikke jobber ved siden av studiet.

Sparer bokostnader

– Vi er til en viss grad heldig her i Molde, for det er ikke så dyrt å bo som i mange andre byer. Men det er ikke mange tusenlapper igjen til mat og andre nødvendigheter når husleia er betalt, er studentene enige om.

Tronsli har flyttet inn i de nye studentboligene ved Campus, og tror det gir et positiv utslag på lommeboka sammenliknet med den private boligen han delte med to andre tidligere. Bugge merket stor forskjell når hun flyttet sammen med kjæresten etter å ha hatt en hybel alene i flere år.

– Vi sakner stipent i juni også, for i april og mai er det eksamensperiode, noe som betyr mindre jobbing. Det slår ut på lønna i juni, og husleia må jo betales hele året, uansett, sier studentene.

Når husleia og faste kostnader er betalt, er det kanskje et par tusen igjen på konto til mat.

– Går man på byen en kveld ryker jo lett en ukes matbudsjett på 500 kroner. Da får man dårlig samvittighet hvis man vil kose seg en kveld, sier studentene.

Økonomitips

Onsdag arrangerer LO og Sparebank1 Nordvest foredraget «Smart studentøkonomi» med forbrukerøkonom Magne Gundersen, kjent fra programmet «Luksusfellen» på tv.

Sjøl om de studerer økonomi vil nok både Bugge og Tronsli ta turen og høre hvilke tips de kan få.

– Vi kjenner nok mye av innholdet, men håper å få litt inspirasjon, og litt mer dårlig samvittighet antakelig, spår Bugge.

– Vi får nok høre hvordan vi skal snu hver eneste krone, spår Tronsli.

– Jeg fikk tips før jeg begynte å studere om å sette opp budsjett, det har jeg gjort og gjør jeg fremdeles, sier Tronsli.

Mange sløser

Foredragsholderen forteller til Romsdals Budstikke at han skal vise hvordan studentene bruker pengene sine.

– Jeg skal overraske dem med tall på hvor dårlig mange studenter bruker pengene. Så skal jeg selvfølgelig vise dem hvilke grep de kan ta, forteller Gundersen på telefon mellom TV-innspilling.

Han er tilhenger av at studentene jobber ved siden av studiene, av to grunner.

– Det gir store utslag på økonomien å jobbe og det er veldig positivt for CV-en. Det hjelper på en jobbsøknad at man er flittig og har stått på hardt gjennom studietida. Men jobben må ikke gå på bekostning av studiene, poengterer Gundersen.

– Den som lever kun på studielån må bo ekstremt billig, så å jobbe litt er kjærkomment.

Kan få sjokk

Han erkjenner at studentlivet kan være veldig tøft, og å budsjettene er gjerne hardere enn de trangeste på Luksusfellen.

– Man må få oversikt over utgiftene sine og planlegge hva man skal bruke i budsjettet. Å holde budsjettet er en tøff jobb, men det gir en god følelse å klare å stå på egne bein. Så må man tenke at det er noen få studieår som er slik, sier Gundersen.

– Mange får sjokk etter den første måneden. Man får utbetalt 20.000,- og lever godt gjennom åpningsuke og studiestart, så kommer den brutale neste måneden med 7.800 kroner. Da angrer mange litt på at man ikke har fordelt de 20.000 utover høsten, sier Gundersen.

Forbrukerøkonom: Magne Gundersen, kjent fra «Luksusfellen» på tv, skal gi studentene i Molde gode økonomiråd. Foto: Privat