– Ja, her skjer det! Vi har plutselig fått feriegjester i hus. Mer som et vandrerhjem, skratter Reidar Sandblåst i Årtunvegen.

Det er søndag ettermiddag og vi stikker innom på lynvisitt etter å ha lest om det spesielle franske besøket på Facebook. Jules Blandin (21) og Gaetan Piolot (22) fra Paris spiller badminton i hagen sammen med Reidars datter Beate (13). Mor Hilde serverer iskald ananasbrus til sine uventede og ukjente gjester.  Det er bare velstand.

Laks på menyen

– I går kveld fikk de brødskive med brunost, og i ettermiddag blir det bacalao. Og sjølsagt laks! Vi må jo servere dem litt norske spesialiteter, sier Reidar.

Han forteller at han hadde broren og faren på besøk lørdag kveld, da det franske besøket plutselig dukket opp. Reidar la merke til to unge menn som syklet rundt i gata. Så ringte det på døra.

Litt forundret

– Man blir jo litt forundret og må foreta en vurdering der og da, når to fremmede plutselig ringer på døra en lørdag kveld og spør så fint om vi har et par ledige senger.  Vi fikk forklart at de var franske sykkelturister som godt kunne bo i hagen vår i telt. Også det ville være helt greit. De forklarte at de hadde vært i Hellesylt, og at Atlanterhavsvegen var det neste store målet. Det vil være dumt å ligge i telt i hagen når vi har et ledig soverom, tenkte fruen. De fikk bare komme inn. Jeg hadde akkurat sett MFK-seieren i opptak og var i kjempehumør i utgangspunktet, ler Reidar.

Det gikk med både scampi, pils og litt «jeger» utover kvelden og natta. Reidar og kona inviterte like godt til en liten fest siden de først hadde fått uventet besøk.

Omvisning

– Det var en kjempetrivelig aften! Svært takknemlige gjester med mange gode historier å fortelle. Vi hadde det så kjekt sammen at de fikk bli ei natt til. De måtte jo få hvile seg ut. Så vi tok dem med på omvisning i Molde og omegn på søndag, sier Reidar Sandblåst.

Sønnen Henrik (19) var sjåfør. Det var både på Seilet, stadion og  på Varden. Før det altså ble laks og bacalao. Først mandag morgen syklet de to fornøyde kompisene videre fra Årtunvegen. Da ble det ekspedisjon på to hjul til Atlanterhavsvegen.

– Hva skal vi si om familien Sandblåst...? En fantastisk gjestfrihet! Firestjerners overnatting, vi fikk til og med eget bad. Og ikke bare ei natt, men to! Samt full pakke med mat og drikke. Det har vært en flott opplevelse for oss, vi er veldig takknemlige for å ha møtt på slike folk, sier Jules og Gatetan til Romsdals Budstikke.

Eksperiment

De forteller at de har vært på en tre ukers tur med Tyskland, Danmark og Norge på menyen. De har flydd litt, tatt en del buss, og så har de syklet innom en del naturperler  her i Norge.

– Det har vært mer som et eksperiment. Vi ønsket å finne ut om det var mulig å få overnatte hjemme hos folk. Vi hadde med et helt nytt telt, men det har faktisk ikke vært i bruk ei eneste natt. Vi har fått husrom overalt hvor vi har vært. I Tyskland var det litt vanskelig, vi måtte banke på ganske mange dører før vi fikk suksess. Det har litt med språket å gjøre, også. Mange forstår ikke engelsk så godt. Det gjør de i Danmark og Norge. Her har det vært kjempelett å skaffe seg gratis overnatting. Det er en reisemåte som gir dobbel bonus. Vi sparer mye penger og blir kjent med veldig mange hyggelige folk. Vi har fått venner for livet, ikke minst her hos familien Sandblåst. Det var et lykketreff at vi ringte på akkurat her, sier de to franske turistene.

Straks hjem igjen

De flyr fra Molde til Paris på onsdag. En svært spesiell ferietur er over for de to studentene.

– Det har vært en trivelig og minnerik opplevelse å ha dem på besøk. To riktig så hyggelige gutter med ekte franske manerer, understreker Reidar og Hilde Sandblåst.