Det slår en ny dom fra Romsdal tingrett fast.

Hvor stor frihet har arbeidsgiver til å degradere ansatte i en kuttprosess som skal redde bedriften – og hvordan skal utvelgelsen foretas?

Det var det sentrale spørsmålet i søksmålet fra to ansatte mot Prezioso Linjebygg AS.

Greide ikke forlik

Tretten personer, deriblant saksøkerne, ledelse, fagforening og kunder av bedriften, vitnet under hovedforhandlingen i slutten av juli.

Etterpå ga sorenskriver Svein Eikrem partene en siste sjanse til å komme fram til forlik i saka – noe partene ikke greide.

– Saksøkerne og deres fagforening Lederne mener det har funnet sted en usaklig utvelgelse hvor selskapet ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til ansiennitet og ikke godtgjort hvordan utvelgelsen har funnet sted. Det har ikke Romsdal tingrett vært enig i, og saksøkerne vurderer nå anke, sier deres advokat Julie Høydal Davik til Romsdals Budstikke søndag.

Ble degradert

Saksøkerne, to menn, var ansatt med tittelen «LBO leder offshore» i avdelingen IMD BU (Inspection, Modification & Decommissioning), som ble hardest rammet av nedbemanningen som startet i 2014.

Her ble 92 oppsagt, deriblant 25 endringsoppsigelser (tilbud om annen stilling, journ.anm.) og 80 permittert.

I oktober 2015 ble mennene oppsagt fra lederstillingene sine og tilbudt nye jobber som fagarbeidere, noe de fant helt uaktuelt

Den 18. januar 2016 tok de ut hver sine stevninger mot arbeidsgiveren med påstand om at endringsoppsigelsen gjøres ugyldig, samt erstatning.

Satte opp kriterier

Det var på grunn av betydelig ordrenedgang i 2014 at tillitsvalgte og ledelsen var enige om at en nedbemanning måtte til for å redde resten av arbeidsplassene.

Kriteriene for utvelgelse: ansiennitet, kompetanse og sosiale forhold, ble nedskrevet i en protokoll underskrevet av begge i i november 2014.

Den sa at dersom ansiennitet skal fravikes ved utvelgelse, må dette saklig begrunnes på gjeldende lovgivning, hovedavtalene eller bedriftens behov for formell kompetanse.

«Framtidskrav»

I dommen som frifinner arbeidsgiveren, pekes det på at ledelsen i Linjebygg utvidet kriteriene i løpet

av 2015: Nå skulle det også vektlegges «framtidige krav og forventninger».

I et møte mellom ledelse og tillitsvalgte beskriver ledelsen det slik:

«Økt aktivitet utenfor Norge krever også flere ledere som behersker engelsk og gjerne teknisk engelsk på en god måte. Likeså det å kunne ta seg fram i ukjente omgivelser, med skiftende kulturelle forutsetninger og nye problemstillinger.»

Gikk ned i lønn

Mennene, som over henholdsvis 16 og 11 år hadde jobbet seg opp til den godt betalte stillingstittelen «LBO leder offshore», ønsket å fortsette som sikringsledere på samme lønnsnivå, men nådde ikke opp i utvelgelsen av de få som fikk være det videre.

De fikk heller ingen vurdering av seg sjøl opp mot de andre, påpekte de i retten.

Begge ble tilbudt ny jobb som fagarbeider, med rundt 10.000 mindre i lønn per måned.

I dag er alle stillinger som «LBO leder offshore» borte.

– Grundig

Spørsmålet for retten ble om Linjebyggs bredere vurdering var i strid med kravet om saklig utvelgelseskriterier.

– Retten legger stor vekt på den vanskelige økonomiske situasjonen Linjebygg har kommet opp i som nevnt ovenfor. Bedriften måtte gjennomføre en omstillingsprosess for å vinne nye kontrakter i et krevende marked, slår sorenskriver Eikrem fast. – Linjebygg har behandlet saka om nedbemanning i bedriften på en samvittighetsfull og grundig måte, skriver han.

Dommen påpeker at nedbemanningsprosessen har medført at i alt 208, flere medarbeidere med lengre ansiennitet en de to, er oppsagt, også medarbeidere med 20 års ansiennitet.

Å gå ut med vurderingen av de ansattes personlige forhold opp mot hverandre, ville vært feil, mener dommen.

Vurderer anke

Hver av sak-søkerne må ut med 68.000 kroner i saksomkostninger til arbeids-giveren om den blir stående.

– Det er en sak uten vinnere, men når det først ble en rettslig prøving, er arbeidsgiver selvsagt tilfreds med at retten konkluderer med at de har håndtert nedbemanningsprosessen på en grundig og saklig måte, sier Linjebyggs advokat Erik Wold.

De avventer nå en eventuell anke innen fristen 17. september.

– Hva betyr dommen for en utsatt bransje som dette?

– Det ønsker jeg ikke å ha en formening om. Det har vært avgjørelser i både ansattes og arbeidsgivers favør i slike saker. Denne handler om hvordan retten ser denne konkrete nedbemanningsprosessen, sier Wold.

Faktaboks: Dette er saka

  • På grunn av lavere oljepris og betydelig nedgang i leverandørmarkedet til olje- og gassindustrien besluttet Linjebygg å gjennomføre kostnadskutt og nedbemanning høsten 2014.

  • Fra desember 2014 til februar 2016 ble det foretatt 129 oppsigelser på grunn av nedbemanning (86 oppsigelser og 43 endringsoppsigelser) og 98 permitteringer.

  • Dette gikk verst utover avd. IMD (Inspection, Modification & Decommissioning) med 92 oppsigelser (67 oppsigelser og 25 endringsoppsigelser) og 80 permitteringer.

  • Februar 2016 hadde Linjebygg totalt 481 ansatte. Kilde: Dom avsagt i Romsdal tingrett 15.08.2016

Faktaboks: Dette sier loven

Arbeidsmiljøloven § 15–7 gir vern mot usaklig oppsigelse:

1) Arbeidstaker kan ikke sies opp uten at det er saklig begrunnet i virksomhetens, arbeidsgivers eller arbeidstakers forhold.

2) Skyldes oppsigelsen driftsinnskrenkning eller rasjonaliseringstiltak, er den ikke saklig begrunnet dersom arbeidsgiver har et annet passende arbeid i virksomheten å tilby arbeidstaker.

Ved avgjørelse av om en oppsigelse har saklig grunn i driftsinnskrenkning eller rasjonaliseringstiltak, skal det foretas en avveining mellom virksomhetens behov og de ulemper oppsigelsen påfører den enkelte arbeidstaker.

Dommen er ikke rettskraftig før ankefristen går ut 17. september, opplyser Linjebyggs advokat Erik Wold. Foto: Kjell Langmyren