– Man kommer ikke unna at når det tar lengre tid å få avsluttet en sak i rettssystemet, er det uheldig for alle parter. Det sier sorenskriver Svein Eikrem om kuttene som rammer 25 prosent av dommerkapasiteten ved Romsdal tingrett.

Mister dommer

Knappe bevilgninger til domstolene i årets statsbudsjett har fått styret i Domstoladministrasjonen (DA) til å vedta ansettelsesstopp.

Nå får det konsekvenser for Romsdal tingrett, som ikke får erstatte dommerfullmektigen som sluttet i sommer med en ny, slik de har gjort i flere tiår med den midlertidige stillinga.

– Med én dommer mindre vil det ta lengre tid fra en sak meldes inn, til vi greier å beramme den (sette dato for gjennomføring, journ. anm.). Vi skal gjøre så godt vi kan, men publikum må være klar over den økte ventetida, sier Eikrem.

– For rekrutteringa til dom-stolene og til byens juss-aktører for øvrig, er det synd at en slik ettertraktet utdanningsstilling forsvinner, legger Eikrem til.

Vil bryter frister

Tingretten har i en årrekke holdt seg innenfor de normerte saksbehandlingsfristene, som er én måned for enedommerssaker med tilståelse og tre måneder for meddomssaker i straffesaker. Sivile tvistesaker, som f.eks. kontrakter eller salg av bolig, har seks måneders anbefalt frist.

– Sjøl om vi hele tida prøver å jobbe smartere, vil vi ikke klare å dekke over fraværet av 25 prosent dommerkapasitet, sier Eikrem.

Tar barn først

Hastesaker, som overprøvingssaker i barnevern og psykisk helsevern, vil bli prioritert, lover Eikrem.

– En annen hastegruppe er tiltalte under 18 år og saker med personer i varetekt. De skal vi finne plass til, men det igjen vil skyve på andre saker, sier han.

– I straffesaker er det både leit for fornærmete, og for tiltalte, som vil legge noe bak seg. Vitnesbyrd kan også svekkes, for vi ser at folk kan slite i retten med å huske tilbake i tid, jo mer jo lengre tid det er siden, sier han.

Ga opp tinghus

Romsdal tingrett kjempet i flere tiår for et nytt tinghus i Molde, som skulle erstatte de uhensiktsmessige lokalene på Fylkeshuset.

De siste åra var tingretten blant de øverste på prioriteringslista, men havnet aldri på statsbudsjettet. I januar i år trakk DA formelt prosjektet som var ferdig planlagt på Gotfred Lies plass.

– Ser du kuttene som et ledd i en framtidig sammenslåing av tingrettene i Romsdal og på Nordmøre?

– Foreløpig ikke. Slik jeg vurderer det, har det ikke vært politisk vilje til å gjennomføre sammenslåing. DA fikk i oppdrag å utrede størrelsen på framtidas domstoler og foreslår generelt at man slår seg sammen hvis det er enighet. Men domstolsstrukturen skaper et veldig sterkt lokalt engasjement. som medfører at politikerne ikke tar konflikten. Da koker det bort, sier Eikrem.

Fakta: Romsdal tingrett

  • Førsteinstansdomstol i Frostating lagdømme med kontorsted på Fylkeshuset i Molde.

  • Omfatter kommunene Aukra, Fræna, Midsund, Molde, Nesset, Rauma, Sandøy og Vestnes (Eide og Gjemnes hører til Nordmøre tingrett i Kristiansund).

  • Ledes i dag administrativt av sorenskriver og dommer Svein Eikrem. Tingrettsdommerne er Oddne Hansen og Eli Brusdal.

  • Tingretten har i flere tiår også hatt en dommerfullmektig ansatt i 2-3-års-perioder.

  • Den faller nå bort på grunn av kutt.

  • Sju saksbehandlere (6,5 stilling)

  • Dømmer i sivile- og straffe- saker, og har sivile oppgaver ifm. arv, skifte etc. og vigsler.