Vestnes statlige mottak må stenge. Dermed forsvinner 170 mottaksplasser fra kommunen. Stedet drives av selskapet Link.

Også Kristiansund med sine 150 plasser og Halsa med 35 plasser for enslige mindreårige skal stenge. Dette melder Utlendingsdirektoratet.

– Det har både kommet færre enn antatt og mange av dem som kom i fjor, er nå blitt bosatt i en kommune eller har returnert, sier avdelingsdirektør Christine Wilberg i Utlendingsdirektoratet.

- Vi har nå 147 beboere på Vestnes etter at antall plasser ble redusert tidligere i høst. Dette sier daglig leder for asylmottaket på Vestnes, Melinda Sølsnes.

- Det er sju ansatte som har arbeidsplassene sine her, og vi fikk telefon fra ledelsen med beskjeden om nedleggelse ved middagstider fredag.

- Var beskjeden som ventet?

- Det er ikke mulig å si at den er ventet, men det var heller ikke veldig overraskende, all den tid vi visste at det kom til å bli nedskjæringer og nedleggelser rundt om i landet.  De aller fleste av beboerne hos oss har vært til intervju og venter på beskjed om de får opphold eller om det blir endelig avslag. Noen beboere har allerede fått dette avslaget. Etter planen skal mottaket stenges om tre måneder, altså ved utgangen av november, sier Melinda Sølsnes.

Varslet før sommeren

Allerede før sommeren varslet UDI at det ville bli aktuelt å legge ned et stort antall asylmottak denne høsten hvis antallet asylsøkere fortsatte å holde seg på et lavt nivå. UDI avlyste den gangen en del planlagte nyetableringer og avviklet flere tilleggs- og opsjonsplasser ved eksisterende mottak.

- Det er alltid leit å måtte legge ned mottak da det berører dyktige ansatte, mange lokalsamfunn, voksne beboere og barn. Men vi kan ikke forsvare økonomisk å ha en så stor ledig kapasitet, sier Wilberg, som takker vertskommuner og driftsoperatører for jobben de har gjort.

Link AS ble, i følge sin egen hjemmeside, i desember 2009 tildelt avtale om drift av nytt mottak i Vestnes. Driften startet 15. februar 2010. Mottaket er beliggende i Åslia med noen flere boenheter andre steder i kommunen.

Ved asylmottaket er det beboere fra Syria, Irak, Afghanistan og Eritrea. Det er både enslige kvinner, enslige menn og familier som bor på Vestnes.

Asylmottaket i Vestnes legges ned. Foto: Olav Skjegstad