- Slik karakteriserer Vestnes-ordfører Geir Inge Lien beskjeden om at asylmottaket i kommunen står på UDIs kuttliste. Han mener beskjeden kom brått på.

- Jeg fikk vite dette i dag, og for Vestnes kommune vil dette vedtaket få konsekvenser for apparatet vi har bygd opp knyttet til asylmottaket, sier Lien. Han mener det nå blir en krevende jobb å bygge dette ned fram mot desember.

- Hva har asylmottaket betydd for kommunen?

- Dette er jo noe som har preget kommunen både på godt og vondt. Det har vært en del av samfunnet her i mange år nå, men dette er en avgjørelse UDI har tatt fordi behovet ikke er der lenger, så da må vi ta utfordringen med å tilpasse oss det, sier Lien.

Ansvaret

Administrasjonssjef Tone Roaldsnes i Vestnes understreker at det er Link som drifter og har ansvaret for beboerne på asylmottaket som har vært i kommunen i seks år nå.

Men at kommunen har ansvar for helsetjenester, skolegang og norskopplæring.

- Vi har jo satt av stillingsressurser til en god del tjenester knyttet til dette. Faktisk bygget opp tjenestene på bakgrunn av varselet om utvidelse som vi fikk i fjor. For oss blir det nå viktig å gå gjennom stillingene og få til en  ryddig prosess. Pengene forsvinner jo fra 1. desember, så vi må forsøke å nedskalere tjenestene fram til nyttår, sier Roaldsnes.

- Må dere gå til oppsigelser?

- Det vet vi ikke ennå. Men vi er nødt til å ta bort stillingene, sier Roaldsnes. Hun understreker at dette imidlertid har størst konsekvenser for de som bor på asylmottaket i Vestnes, og som nå blir flyttet på igjen.

- Vi har et antall vi har vedtatt å bosette i kommunen, sier Roaldsnes, som tror det kan være mulig å sikre noen av dem bosted i kommunen.