Mange næringer langs kysten sliter tungt akkurat nå, seiler fiskeriene og sjømatindustrien i kraftig medvind. Fiskeflåten opplever rekordstor interesse for å få arbeid på fiskefartøy, samtidig er man også opptatt av å rekruttere ungdom for å utvikle næringa videre inn i framtida.

Bevisst satsing. Målgruppa denne dagen var elever i 10. klasse fra Sunnmøre og Romsdal. Med 1000 påmeldte måtte seansen deles i to, og det var en lydhør forsamling som fylte Parken kulturhus i Ålesund.

Informasjonsleder Oddbjørn Skarbøvik i organisasjonen Fiskebåt ledet samlingen. Han mener slike møteplasser er en nyttig investering i framtida, og sitter igjen med et positivt inntrykk.

– Dette er tredje gang vi arrangerer Fiskeflåtens ungdomsmønstring her i Ålesund. Vi legger det samtidig med Matfestivalen, der fisk er en svært viktig del. Ungdommene oppfører seg eksemplarisk, så dette kommer vi til å fortsette med, sier Oddbjørn Skarbøvik til Romsdals Budstikke.

Lærerikt

Blant de frammøtte møtte vi 21 ungdommer fra Måndalen. Nettopp Måndalen skule har gjort seg positivt bemerket tidligere på dette arrangementet.

– Dette har vært en interessant dag der vi har lært mye. Jeg synes det er artig å fiske, men vet ikke om jeg vil bli fisker, sier Haakon Berild fra Innfjorden.

Med ny teknologi og moderne fiskebåter er fiskerlivet også bedre egnet for jenter enn tidligere. Intira Saman fra Måndalen lyttet interessert til det som ble fortalt, her var det mye nytt å lære. Hun skal nå begynne på videregående, for å studere økonomi seinere. Så sjøl om hun ikke har planer om å dra til sjøs, kan det være muligheter på land. Næringa omsetter for 74 milliarder kroner, så her trengs det også økonomer til å holde styr på alt.

Rådgiver Lisbeth Nervik har ansvar for fiskeri og havbruk i Møre og Romsdal fylkeskommunen. Hun er klar på at kvinneandelen bør opp i fiskeri og havbruk. Fylkeskommunen er samarbeidspartner for arrangementet i Ålesund, og Lisbeth Nervik håper og tror at slike tiltak vil gi effekt i form av økt søkning til yrket om et par år.

Moderne arbeidsplass

Skipper Petter Geir Smaadal fra Herøy bekrefter at kvinner er velkomne om bord i fiskebåten. Han har vært skipper i 20 år, og forteller at mye har endret seg. Det er ikke så mange tunge løft om bord lenger, og lugarfasilitetene er noe helt annet og bedre enn tidligere. Hans oppfordring til ungdommene var å ta fagutdanning, uansett hva man satser på innen fiske og havbruk

Kjell Ragnar Risbakk fra Harøya oppfordret også de unge til å satse på et yrke til sjøs. Nå mønstrer han på som styrmann på «Atlantic Viking», etter at har hatt tilsvarende jobb på en brønnbåt noen år.

– Jeg var aldri i tvil. Jeg skulle på sjøen, sier han.

Levende fortelling

På mønstringen i Ålesund fortalte historiker Arne Tunheim om båter, fisk og fiskerier på en svært engasjert og levende måte. Verdien av fisk og sjømat har fordoblet seg de ti siste åra, og er nå oppe i 74 milliarder kroner. Tunheim tror at dette bare vil vokse videre.

Lønningene i fiskeriene er også svært gode for tida. Årsinntekt på en million er ikke uvanlig, men her har man ingen garanti, dette er fangst der man ikke vet utbyttet når man starter turen. Samtidig må man tåle å være borte fra heimen i perioder.

Simulator

Fra Romsdal deltok elever fra ungdomsskolene i Midsund, Bergmo og Måndalen. Elevene fra Måndalen vi snakket med hadde lagt opp til et fullspekket program. Først var de på Maritimt kompetansesenter ved NTNU i Ålesund, der de fikk prøve seg i en skipssimulator. Dette slo skikkelig an. Det ble også tid til en runde på matfestivalen før turen gikk nordover igjen.

Fullt hus: 1000 elever fra Sunnmøre og Romsdal fikk en lærerik dag om havbruk, fiske og sjømat. Foto: Olav Skjegstad