Det nye akuttsjukehuset på Hjelset var opprinnelig tenkt å ha 215 sengeplasser for somatiske pasienter. I konseptrapporten foreslås sengetallet redusert med 18 senger, til 174.

Det nye sjukehuset på Hjelset er knadd betydelig ned i areal. Sammenliknet med arealet Helse Møre og Romsdal opererte med i idéfasen, på drøyt 70.000 kvadratmeter for både sjukehuset på Hjelset og det distriktsmedisinske senteret i Kristiansund, er arealbehovet nå anslått til cirka 54.000 kvadratmeter på Hjelset og mellom 3.712 og 5.205 kvadratmeter i Kristiansund.

Nye beregningsmåter

Prosjektdirektør Bjørn Remen i Sykehusbygg HF forklarer reduksjonen i areal med at man bruker en ny og oppdatert beregningsmetode.

Både somatikk og psykiatri. Sjukehuset på Hjelset skulle opprinnelig planlegges med 215 somatiske sengeplasser. Nå er antall senger redusert til 197. I tillegg kommer 39 psykiatriske sengeplasser.

Til sammenlikning hadde dagens Molde sjukehus og dagens Kristiansund sykehus 286 sengeplasser, talt opp i 2008.

Færre pasienter legges inn

Planleggerne forklarer at det blir behov for færre sengeplasser i nysjukehuset fordi stadig mer av behandlinga skjer ved poliklinikkene og som dagbehandling. Dermed slipper pasienten å bli innlagt ved sjukehuset.

I konseptrapporten fra Helse Møre og Romsdal står det at det ventes kraftig økning i antall polikliniske konsultasjoner fram til 2030. Cirka 2.000 flere pasienter vil få sin behandling ved poliklinikkene.

Sjukehuset Nordmøre og Romsdal på Hjelset foreslås nå å få 174 somatiske pasientrom, alle som enerom. I tillegg 39 psykiatriske sengeplasser, samt et pasienthotell med 23 rom.

Det distriktsmedisinske senteret i Kristiansund foreslås å få 22 poliklinikkrom. Helseforetaket har ikke bestemt om det skal være dagkirurgi eller ikke dagkirurgi ved det distriktsmedisinske senteret i Kristiansund.