I tillegg til hjelp og støtte fra sin arbeidsgiver, har Marianne Haugen brukt "Stikk Ut" som middel mot depresjon. Turvenn Kjell Skaret er nesten alltid med

– Det er motivasjon bare å komme seg ut i naturen, samtidig er det spennende å besøke nye turmål, forteller de. Begge har for lengst tatt samtlige 179 poster i Stikk Ut og har til sammen nesten 500 turer.

Vi møter dem på veg ned fra Vardhågan i Eide. Deres første tur denne dagen. Det blir som regel et par til.

Helsebot

– Jeg var i ei periode plaget med depresjon, det var tungt på jobb og tungt å komme seg ut. Men jeg vil berømme arbeidsgiver for den hjelp jeg fikk der. Og gjennom Stikk Ut ble jeg motivert til å bruke fjellturer og natur som middel mot depresjon. Jeg kom i stadig bedre form, forteller Marianne.

– Uten Stikk Ut og Vestbase hadde jeg ikke vært i jobb i dag. Målet er at jeg snart skal være i 100 prosent stilling, forteller hun. Begge jobber for Statoil ved Vestbase i Kristiansund, han i 60 prosent stilling og hun i 40 prosent.

Motiverende

– Vi gikk begge mye i fjellet også før Stikk Ut. Men dette tilbudet er blitt en ekstra motivator og er et kjempefint tiltak som har fått oss mer ut enn før, sier Kjell, og innrømmer at de siste tre åra har det tatt helt av.

– Stikk Ut er også ei god anledning til å komme ut på tur med bra beskrivelse på mange forskjellige turmål. Det er nok av flotte turer med variert vanskelighetsgrad.

Tar initiativ

– Det er motivasjon bare å komme seg ut i naturen, samtidig er det spennende å besøke nye turmål. Det er for det meste Marianne som tar initiativ til ekstra kveldsturer, sier Kjell. Men ifølge Marianne så er han ikke så vanskelig å be. Begge er enig om at investering i god helse har sin pris, i alle fall om alle Stikk Ut-postene er et mål. Flere tusen kilometer i bil. Sjøl med rabattkort har de brukt rundt 4000 kroner på ferjereiser. I tillegg rundt 1000 kroner i bompenger på lokale veger.

– Dette er ei prioritering. Hvis vi ikke er villig til å ofre noe, får vi ikke noe igjen. Dette er vår prioritering, forteller de.

Opplevelser. – Den fineste turopplevelsen i år var til Flånebba i Sunndal og Smisetnebba i Tingvoll, begge toppene i samme tur en fin sommerdag. Det var en drøy tur, men med flott natur og vakker utsikt. Ellers synes vi toppturene er flotte i alle kommuner. Variert terreng, natur og vanskelighetsgrad.

Har sin pris

Kjell bor på Eide, Marianne på Aspøya. Men de er mye sammen, både på jobb og fritid.

– Det startet i 2013, vi hadde som mål å ta alle turene. Men jeg brakk foten – det var i september – på fredag den 13. Så ble det litt aktivitet i 2014, helt til jeg brakk hånda. Sjølsagt på en Stikk Ut-tur, forteller Marianne.

– Jeg sliter også med allergi, en gang ble jeg hentet med ambulanse etter en tur. Ett eller annet hadde stukket meg skikkelig, jeg hovnet veldig opp, minnes hun. Men hun går videre – turer i flott natur sammen med Kjell har gitt henne et helt nytt liv.