- Hvorfor kan ikke ferjene gå framfor å ligge til kai med motoren i gang og mannskapet på jobb? spør Aukra-ordfører Bernhard Riksfjord.

– Vi må få bort at ferjene skal være kaifyll. Altså at ferjene ligger til kai når de ellers kunne gått i trafikk, sier Aukra-ordfører Bernhard Riksfjord (Ap).

I år etter år har Riksfjord kjempet for å få flere ferjeavganger på det som i dag er fylkesvegsamband.

Ferja ligger til kai

– For en kommune som Aukra, som har kommunesenteret på Gossen, er vi fullstendig avhengig av ferjene for å ha kommunikasjon med omverdenen. Vi har ingen steder å kunne kjøre rundt. Ferja er forbindelsen inn og ut av kommunen. For å si det på en folkelig måte: Jeg klarer ikke å stå tidlig nok opp om morgenen til å forstå hvorfor ferja skal ligge ved kai med motoren i gang og mannskapet på jobb for å vente en time på neste avgang. Hvorfor kan ikke ferjene utnyttes og gå i trafikk? sier Riksfjord til Romsdals Budstikke.

Aukra-ordføreren har fulgt ordskiftet om nye ferjer og mer miljøvennlig teknologi for å få ned utslippene fra ferjene.

– Miljøferjer er vel og bra. Og debatten om hvem som har ansvaret for mer penger til ferjedriften, er den samme uansett regjering. Men vi må ikke glemme at det aller viktigste er at ferjene vi har, går i sambandene. Brukerne av ferjene, uansett bosted, kjønn eller tilhørighet, er ikke veldig opptatt av om det er staten eller fylkeskommunen som drifter ferjene, vi gir i grunnen blaffen, men vi krever og forlanger at ferjene må gå, sier Bernhard Riksfjord.

– Meningsløs sparing

Riksfjord sammenlikner liggetida til kai for ferjene med en buss i rute som plutselig tar en pause.

– Hvis en buss hadde stoppa opp en time på en fylkesvegstrekning med motoren i gang, og sjåføren med sin rettmessige lønn satt der for å spare, ville de fleste påstått at det var meningsløs galskap. Og det ville det også vært. Når beslutningstakere for ferjedrift lar ferjer ligge til kai en time med motorene i gang, med formål å spare, er det visstnok ikke like meningsløst, men kalles sparing. Nei, det viktigste politikerne kan gjøre, er å bestemme at ferjene skal gå. Høy frekvens på ferjeavgangene er viktigere for lokalsamfunnene enn man kan tru, sier Bernhard Riksfjord.