Etter en konfliktfylt periode, er det nå avtalt møte mellom partene for å få dialogen på skinner igjen ved Asko Molde.

Konflikten har eskalert med moment omtalt som ulovlige lønnskutt, ulovlig oppsigelse av avtaler, gå-sakte-aksjon, og trusler om oppsigelse. Saka var først omtalt på Frifagbevegelse.no.

– Vi gikk i vår med på nulloppgjør for å hjelpe bedriften i det som så ut til å kunne bli en vanskelig periode. I stedet opplevde flere å bli trukket i lønn. Det er ulovlig å bare trekke folk i lønn, vi nekter å gå med på det, og har derfor sagt opp avtalene som regulerer akkord og nattarbeid, sier Klubbleder Kurt Hagerup i den lokale klubben av Norsk Transportarbeiderforbund, NTF til Rbnett.

Strid om nattarbeid

Normalt blir varer som kommer inn på kveld klargjort for utsending i løpet av natta - uten slikt nattarbeid kommer man på etterskudd.

- Det vil gi store konsekvenser. Men uten avtaler jobber folk i normalt tempo, og stiller ikke til nattarbeid fra 1. september, sier Hagerup.

Han opplyser at bedriftsledelsen har svart på dette ved å gi beskjed om at de som ikke stiller vil måtte svare for dette i forhold til sitt ansettelsesforhold, altså en trussel om oppsigelse.

- Vi mener det har vært dårlig dialog og lite fleksibilitet, nå  håper vi dette kan rette seg, sier Hagerup.

Hagerup poengterer at ansatte synes det er greit med nattarbeid - forutsatt at avtalene som regulerer det er på plass.

- Kan klubben ha misforstått noe?

- Nei, vi er helt sikre på at vi har gjort ting lovlig og riktig, sier Hagerup.

Uenige

Administrerende direktør ved Asko Molde, Rune Heggdal, deler ikke klubblederens syn. Han poengterer likevel at partene nå er i dialog, og at han har håp om løsning.

– Dette er en ulykkelig situasjon basert på mange misforståelser. Det bør være mulig å løse dette, sier Heggdal til Rbnett.

– Dette handler om mye og komplisert regelverk, og vi tolker ting ulikt. Dessuten har begge parter vært utydelig i kommunikasjon, sier Heggdal.

Han avviser at noen har blitt tatt ned i lønn.

– Vi har justert ulike element, men totalt har lønna gått opp, sier Heggdal.

– Vil du gi folk sparken om de ikke stiller opp på nattarbeid?

– Våre ansatte er pliktoppfyllende. Jeg er sikker på at alle kommer på jobb som avtalt, og vil ikke spekulere i andre scenarioer. Vi er i dialog og vi finner en løsning sammen.

– Er det aktuelt å reversere lønnsjusteringene?

– Det tar vi ikke gjennom media. Vi opplever at klubben har sagt opp avtaler på ulovlig måte uten å drøfte ting med oss, det er ikke greit. Men nå er begge parter innstilt på dialog, så vi må se på det som er gjort, sier Heggdal.