Den finske forfatteren Sanna Sarromaa går inn i sjukehusstriden i Møre og Romsdal i sin nye bok "Norske tabuer".

"Fra før hadde Molde – sammenlignet med Kristiansund – størst fagmiljø, flest helsepersonell og kortest reiseavstand for summen av alle pasienter. Kristiansund hadde kortest reiseavstand for noen av pasientene. Likevel sto en hel masse folk – disse patriotiske lokalkreftene – på sitt og argumenterte for Kristiansund. Altså, for et sted med mindre kompetanse, færre ansatte og færre innbyggere.", skriver forfatteren.

Hun mener Bent Høie gjorde helt rett da han skar gjennom. Og Sarromaa er ikke overrasket over at det ble dyr omkamp.

"Heldigvis turte helseministeren å skjære gjennom og avslutte den ti år lange striden. Bent Høie valgte Molde. Men siden vi er i Norge, er omkamp den naturlige fortsettelsen. Kommunestyret i Kristiansund har enstemmig vedtatt å saksøke staten på grunn av saksbehandlingsfeil. Denne omkampen kan koste dem 20 millioner kroner, men det er vel en liten pris for en nydelig prosess."

Forfatteren har også sett på andre sjukehusstrider i landet, men hun mener at striden mellom Romsdal og Nordmøre er et godt "eksempel på hvilken handlingslammelse som kan oppstå når patriotiske lokalkrefter får herje for fritt".