– Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge har økonomien til å realisere prosjektet og løse samfunnsoppdraget vi har fått, sier direktør Remme.

Byggestart 2018

Onsdag ettermiddag la administrerende direktør Espen Remme fram anbefalingen sin til styret i Helse Møre og Romsdal. Sjukehuset Nordmøre og Romsdal, som omfatter både nytt akuttsjukehus på Hjelset og et distriktsmedisinsk senter i Kristiansund, skal realiseres i henhold til tidsplanen.

– Vi har en klar ambisjon om å ha byggestart i 2018, med ferdigstillelse i 2021-2022, sier Espen Remme til Romsdals Budstikke.

Innhold og størrelse

Sjukehusprosjektet befinner seg i det som kalles konseptfasen. I denne fasen blir innholdet konkretisert. Det samme blir størrelsen på nybygget på Hjelset og på det distriktsmedisinske senteret i Kristiansund.

Klarer kostnadene

Punktet det har vært knyttet størst interesse til, er økonomien.

I anbefalingen til styret skriver direktør Remme at prosjektet isolert sett ikke har bæreevne når det gjelder likviditet og regnskap. Men Remme sier at Helse Møre og Romsdal sammen med Helse Midt-Norge har økonomi til å realisere prosjektet.

– Har helseforetaket bæreevne til å klare kostnadene med nytt SNR?

– Ja, dette er håndterbart. Sammen med Helse Midt-Norge klarer vi den økonomiske biten. Når jeg skriver at prosjektet isolert sett ikke har bæreevne, betyr det at vi klarer ikke å effektivisere driften gjennom omleggingen til SNR så mye at det dekker kostnadene fullt ut. Effektiviseringsgevinsten er ikke langt unna, men vi dekker ikke alt. Når vi sier at vi har økonomisk bæreevne, forutsetter det naturligvis at vi fortsetter med omstillings- og forbedringstiltakene, slik alle andre sjukehus og helseforetak må gjøre, sier Espen Remme.

– Er det behov for å be Helse Midt-Norge om ekstra hjelp?

– Det vi ber Helse Midt-Norge om, er forståelse for at omstillingen tar tid.

– Tidsplanen har vært lagt opp med byggestart i 2018. Kan denne tidsplanen holdes?

– Ja, vi jobber med dem som et helt klart mål. Ambisjonen er byggestart i 2018 og ferdigstillelse i 2020-2021, sier direktør Remme.

– SNR omfatter også et distriktsmedisinsk senter i Kristiansund. Hvor nær en løsning ser du at dere er der?

– Jeg opplever at alternativene er greid ut på en god måte. Nå blir det viktig å få innspill på de ulike alternativene, sier direktøren.

Kristiansund

Små variasjoner

Konseptrapporten viser at kostnaden for å bygge SNR (både Hjelset og Kristiansund) varierer fra 4,71 milliarder kroner til 4,79 milliarder kroner.

Arealene som trengs, ligger samlet for Hjelset og Kristiansund på mellom 58.000 og 59.000 kvadratmeter.

Nysjukehuset på Hjelset blir mellom 53.844 kvadratmeter og 54.284 kvadratmeter, avhengig av om det skal være dagkirurgi i Kristiansund eller ikke.

I Kristiansund varierer arealbehovet fra 3.712 kvadratmeter til 5.205 kvadratmeter. Størst arealbehov blir det dersom det velges en løsning med DMS i dagens sjukehuskropp.

– En gledens dag

– Hvordan vil du beskrive entusiasmen i ledergruppa i Helse Møre og Romsdal for å få realisert Sjukehuset Nordmøre og Romsdal?

Konseptrapporten om SNR skal etter styremøtet i helseforetaket onsdag 31. august ut på høring.

– Jeg håper vi får gode innspill fra omgivelsene på konseptrapporten, sier Remme.

Prosjektet Sjukehuset Nordmøre og Romsdal har til nå vært drevet over Helse Møre og Romsdals driftsbudsjett. Når konseptfasen er ferdig og Helse- og omsorgsdepartementet har godkjent konseptrapporten, går prosjektet over i en forprosjektfase. Da er SNR et investeringsprosjekt.