Folk i Sarpsborg kan nå glede seg over en uvanlig og lysende skulptur, formgitt av kunstneren Stein Nerland, født og oppvokst i Molde.

Dagslys og kveldsmørke

Nerland står bak skulpturen av gitaristen Robert Normann, som ble avduket i Sarpsborg i helga. Gitariststatuen står i Kulåsparken, der Sarpsborg kommune vil etablere en skulpturpark.

– Jeg er fornøyd, ja. Det er en litt humoristisk skulptur, med forskjellige uttrykk på dagtid og på kveldstid. Den har på et vis to liv – det liker jeg å tenke at Robert Normann også hadde, humrer kunstneren.

Han har fått mange positive kommentarer til kunstverket, og er glad for at det ser ut til å appellere bredt, også til barn og unge.

Avansert

Nerland forklarer at det er en teknisk ganske komplisert skulptur, med innvendig hulrom og små åpninger som slipper ut lys.

– På dagtid har den en «stille» framtoning. Den svarte granitten er polert så den reflekterer omgivelsene, det er en fin effekt.

På kvelden synes lyspunktene som en naiv strek, og viser gitaristen i profil, forklarer Nerland.

Han opplyser at han ikke ofte lager skulpturer. Denne gangen var utgangspunktet en granittgitar som Johansen monumenthuggeri allerede hadde utformet etter tegning av en Normann-gitar. Utkastet var først lagd for ei gågate i byen, men fungerer fint i parken.

«Heime» i Molde

Nerland er bosatt i Slemmestad, men sier at han har slektninger i Molde og fremdeles tenker på Molde som heimby.

– Jag har tidligere stilt ut i Molde, men nå er det en stund siden sist jeg var der, sier Nerland.

Slik ser skulpturen ut på dagtid. Den svarte granitten er polert slik at den kan reflektere omgivelsene, forklarer kunstner Stein Nerland. Foto: Privat