Vi ble tipset om «tidenes hotellsommer» på Åndalsnes, og det viser seg å være ganske presist. Hotelldirektøren har ennå ikke alle tallene og statistikkene helt klare, men han kan bekrefte at det har vært en drømmesommer i hotellbransjen på «Næs». Det har kokt.

Norsk vekst

– Vi må langt tilbake for eventuelt å finne en like travel og fullbooket sommer. I år vil jeg også konkludere med at det er norske gjester som utgjør den største veksten. Romsdalseggen er en enorm magnet, som også gir oss tro på en utvidet sesong. Får vi en værmessig fin høst tror vi på vekst også i september og oktober, sier Åndal til Romsdals Budstikke.

Tradisjonsrike Grand Hotel Bellevue har 86 rom og 170 senger. Grand Hotel Bellevue AS er eid av Ola-Elias' sine foreldre, Ivar og Torill Åndal. Direktøren eier driftsselskapet sammen med sine foreldre. Siden familien Åndal tok over Grand, er dette den beste sommeren hva besøk og omsetning angår.

Gledelig

– Det er veldig gledelig. Vi har ikke fått regnskapet for juli og august ennå, men det er klart vi håper dette gir et godt økonomisk resultat. Vi har en økning på rundt 120 romdøgn i juni, og omtrent det samme hittil i august. Juli har omtrent vært fullbooket hele tida. Rombelegget lå på 78 prosent i juni, 96 prosent i juli og 81 prosent hittil i august. Det er vi godt fornøyde med, sier Ola-Elias Åndal.

Han ser en endring i besøksmønsteret på hotellet. Det er færre gruppeturister som kommer med buss, og langt flere individuelle «naturturister».

Full pakke

– Mange kommer hit for naturen. De fleste for å gå Romsdalseggen. Vi har solgt veldig mange Eggen-pakker, som inkluderer to netter på hotell, niste, transport til Vengedalen med hotellets egen bil, burger etter turen og litt annet snadder.

Ola-Elias Åndal understreker at Grand Hotel Bellevue er svært avhengig av en god sommersesong for å «overleve» vinteren.

– Vinterturismen er ikke stor ennå, men den er økende og kan potensielt bli stor. Når det gjelder hotellmarkedet generelt i Rauma, tror jeg ikke det lar seg forsvare med ett hotell til på helårsbasis. Kanskje en måned eller to om sommeren, men ikke året rundt. Det er ikke så veldig mange dagene i året at det er fullt overalt på alle overnattingsstedene i Rauma, mener hotelldirektøren.

Siden det er mindre bussturisme og mer individuell turismen, merker Åndal oppsving også i bar og restaurant. Grand Hotel Bellevue har i høysesongen hatt opp mot 50 ansatte i full sving for å ta unna storbesøket.