Har du med deg matpakke med fire brødskiver, er det ikke sikkert du trenger spise opp alle brødskivene med en gang. Omtrent slik formidlet rådmann Arne Sverre Dahl de økonomiske utsiktene for 2017 da han la fram forslaget om økonomiske rammer for 2017-budsjettet.

Mer til overs

Poenget til rådmannen er at Molde kommune er nødt å ha noen kroner til overs – penger som står på et disposisjonsfond, og som kan brukes hvis det virkelig kniper.

– Molde kommune er avhengig av fortsatt å kjøe stram økonomistyring. Vi har planlagt å betale ned på underskuddet fra 2014 i år. De var på nesten 37 millioner kroner. Da er kommunen ferdig med å dekke tidligere års underskudd. Mitt forslag for 2017 er at vi også setter av 11 millioner kroner til disposisjonsfondet, forklarer rådmannen til Romsdals Budstikke.

Ser litt lysere ut nå

Moldes økonomi har vært nede i en bølgedal. Men i 2015 kom gode nyheter: Kommunen fikk overskudd på drifta, betalt ned på gammel moro fra 2013 og satte i tillegg av 40,2 millioner kroner på disposisjonsfondet. Det er dette fondet rådmannen vil plusse på med ytterligere 11 millioner kroner i 2017.

– Verden ser litt lysere ut for Moldes vedkommende. Jeg mener det er nødvendig for en kommune av Moldes størrelse å bygge opp et disposisjonsfond vi kan ha i reserve. Vi må ikke bruke hver eneste krone vi har. Husk at vi i år skal betale ned underskuddet fra 2014 med nesten 37 millioner kroner. For å klare det må vi minimum drive i balanse, sier Dahl.

Skole og helse styrkes

– Har Molde kommune penger til å styrke noen sektor neste år?

– Når budsjettforslaget kommer i detalj i november, er meningen å styrke skolesektoren, barnehagesektoren og helsetjenesten, sier rådmannen.

I tallene formannskapet fikk lagt på bordet tirsdag, ligger det også inne penger til kultursjef i full stilling.

Politikernes reaksjoner

Reaksjonene fra politikerne var jevnt over positive.

– Vi har bedre styring på økonomien enn før. Høyre ønsker mer penger til frivilligheten, sa Geir Blakstad (H).

Sidsel Rykhus (Ap) mente kommunen ikke kan fortsette å redusere skolebudsjettet.

Gerds Tolaas (Sp) og Terje Tovan (Borgerlista) så mye positivt i Molde økonomi, men begge var bekymret over Moldes høye lånegjeld.

– Vi er prisgitt et lavt rentenivå. Det skal lite til før Molde havner på Robek-lista, sa Tovan.

Frøydis Austigard (V) sa at nå begynner Molde å se resultat av det man har strevd med i flere år.

– Men jeg hadde forventet at rådmannen hadde sagt mer om vedlikeholdsetterslepet i kommunale bygg, sa Austigard.

Margaret Hoff Berg (Frp) saknet penger til flere sjukeheimsplasser, og Frank G. Lien (Ap) ville forsikre seg om at Molde kommune ikke tar bort driftstilskuddet til Frivillighetssentralen i 2017.

Formannskapet får et detaljert budsjettforslag for 2017 lagt fram av rådmannen i november.