De to gode naboene Eide og Fræna har funnet sammen og blir ny storkommune med tid og stunder. Kommunereformen fikk en sjelden uttelling – og nykommunen skal etter alle solemerker hete Hustadvika, med godt over 13.000 innbyggere.

Nå er sommerferien over og det politiske arbeidet våkner til liv igjen. Romsdals Budstikke tok derfor en formiddagsrunde til Eide og Fræna tirsdag, også med innlagt stopp på Storholmen, med Hustadvika som nærmeste nabo. Det var sannelig ikke mye skepsis å spore til den kommende nykommunen. Men litt var det.

Kaffe i sola

Vi startet på Eide konditori. Der var kaffegjengen godt i gang i solsteiken. Maler Bjørn Ivar Lysgård (51) svartmalte litt innledningsvis.

– Jeg mener Eide skal fortsette som Eide. Og jeg mener at Fræna skal fortsette som Fræna. Jeg stemte mot sammenslåing. Jeg har ikke tro på alle disse reformene. Men når det er sagt, så synes jeg Eide og Fræna er det nest beste alternativet. Vi er gode naboer. Det kan bli bra, dette her, sa Lysgård.

Knut Arne Teistklub (71) er opprinnelig frening, fra Teistklubben ved nettopp Hustadvika. Nå bor han på Vevang i Eide. Med andre ord midt i blinken som intervjuobjekt for denne saken.

Går bra

– Jeg har vært med på kommunesammenslåing før, da Fræna kommune ble stiftet. Det gikk bra da, og det kommer til å gå bra nå. Det er helt greit for meg at Eide og Fræna danner Hustadvika kommune. Det var det jeg stemte på. De to kommunene samarbeider så mye allerede, at det er helt naturlig at de slår seg sammen. Navnet Hustadvika klinger veldig bra i mine ører, understreket Teistklub.

Helge Holberg (67) fra Lyngstad stemte ikke i det hele tatt. Han var ikke heime.

– Jeg har vært litt i tvil, men nå er det bestemt, og da må vi gjøre noe bra ut av det. Eide og Fræna har potensialet til å bli en bra storkommune. Vi har mye felles.

Karene rundt bordet er imidlertid bekymret over at Fræna har stort kommunalt etterslep, ikke minst når det gjelder skolene. Her blir det tvunget fram investeringer for flere hundre millioner kroner. Vi får ta med det.

Freneide

Svein Jostein Lysgård (65) poengterte at han gjerne vil ha et helt annet kommunenavn enn Hustadvika.

– Hva med Freneide? Det høres jo bra ut. Da får vi med begge kommunenavnene.

På Storholmen i Fræna traff vi på permittert styrmann Stein Roar Ødegård(56). Han er nå «vaktmester» på Nerland rorbuer.

– Jeg er veldig positiv til Hustadvika kommune. Ikke minst er det nye kommunenavnet veldig flott. Det passer utmerket til geografien i de to kommunene. Jeg stemte for at Eide og Fræna skal slå seg sammen, men jeg tror ikke at det blir så veldig merkbar forskjell for innbyggerne, sa Ødegård, som bor på Farstad.

Utenfor Bølgen kjøpesenter i Elnesvågen traff vi på Inger Langø (74) og Ruth Høstmark (71). De koste seg med kaffe og vafler. Inger Langø er opprinnelig fra Ørjavika i Eide, men har vært bosatt i Fræna i mange år.

Langsiktig

– Jeg stemte for sammenslåing. Å være liten kommune hver for seg er det liten hjelp i. Vi må tenke langsiktig, jeg tror at færre kommuner og større kom-muner er rett veg å gå. Eide og Fræna er helt naturlig, vi har tett samarbeid på flere områder allerede. Geografisk er det også passe stort. At en nordmørskommune slår seg sammen med en romsdalskommune er også bra i disse tider, sa Inger Langø.

Både hun og Ruth Høstmark mener at Freneide er et enda bedre navneforslag enn Hustadvika, men de henger seg ikke så mye opp i navnevalget.

– Jeg stemte også ja til sammenslåing. Vi må tenke på de som kommer etter oss. Eide og Fræna er sammen en mer framtidsrettet kommune. Slik reformen er lagt opp er det viktig at kommuner slår seg sammen for å stå bedre økonomisk rustet også, understreket Ruth Høstmark.