Katrine Rindarøy og Vidar Bytingsvik har vært forlovet siden 1995. Det har liksom aldri passet å gifte seg. Men om Bernhard Riksfjord får vie dem vil de stå først i køen for å smis i hymens lenker.

– Denne oppgaven tror jeg de fleste ordførere vil greie. Det er ikke en av de viktigste tingene i kommunereformen, og vil verken gjøre kommunene mer robuste eller gi dem et større bo- og arbeidsmarked. Men! Det kan bli veldig fint, sier en ferieopplagt Aukra-ordfører Bernhard Riksfjord (Ap).

Flere giftelystne

Riksfjord sikter til Regjeringens forslag om å overføre vigselsmyndighet til landets ordførere. (Se faktaboks.) «Frieriet» er ute på høring nå, med frist 1. oktober. Om forslaget ender med JA blant stortingsflertallet, står Bernhard klar til å erklære Aukras innbyggere for rette ektefolk å være fra 1. januar 2018. Han har fått flere henvendelser fra giftelystne.

– Jeg har allerede tre par som har sagt at hvis dette går gjennom skal de gifte seg her. En av dem har til og med sagt det fra kommunestyrets talerstol, sier Riksfjord.

Sammen i 26 år

– Jeg slengte vel ut noe sånt, ja, småler Ap-kommunestyrerepresentant Katrine Rindarøy (46), som kom med uttalelsene fra talerstolen på vegne av seg og sin kjæreste gjennom 26 år, Vidar Bytingsvik (52). Begge er fra Aukra.

– Vi har vært forlovet siden 1995, og har i mange år sagt at vi skal gifte oss «snart». Men så har det aldri passet. Eller, Vidar sier at han møter opp bare jeg fikser tid og sted, så det er kanskje meg det har stått på, sier Rindarøy.

– Må være fra Ap

Hun kaller lovforslaget «glimrende».

– Jeg har ikke noen kirkelig tilhørighet. Sorenskriverkontor er heller ikke aktuelt. Det blir litt upersonlig, sjøl om jeg har vært i veldig fine og høgtidelige vielser der, altså. Men jeg ønsker å gifte meg på heimplassen.

– Fint å få en fra samme parti til å forestå vielsen?

– Ja, Bernhard er en jovial og artig fyr. Jeg tror det vil bli bra. Vielsen må skje med ordfører fra Ap, noe annet går ikke, humrer Rindarøy.

Fest og glamour

Bernhard Riksfjord ser for seg Rådhuset som det opplagte stedet for vielsene.

– Når viktige avgjørelser skal tas er det kommunestyresalen som er i bruk. Alle kommuner vil kunne tilrettelegge for at en vielse blir verdig og høgtidelig. Jeg tror ikke det blir noe problem. Jeg småskøyer litt med forslaget, men hvis det blir en realitet må det være et skikkelig opplegg rundt det. Med blomster, fest og glamour, sier Riksfjord.