– Bedre avkastning i forhold til investert kapital på hotellene i Russland enn de andre, sier Lars Wenaas

– Det går mye bedre enn forventet i Russland. Trafikken vi har mistet fra Europa, blir kompensert med trafikk fra Asia, spesielt Kina, sier hotellkongen Lars Wenaas i Måndalen.

En stor del av Wenaasgruppens 24 hotell ligger i Russland. Lars Wenaas har satset tungt i nabolandet i øst, og er største hotelleier i St. Petersburg. Han har også flere hotell i Moskva, samt i Murmansk og Jekaterinburg.

2,3 milliarder

Wenaasgruppen økte omsetningen fra 2,1 til 2,3 milliarder kroner fra 2014 til 2015. Driftsresultatet steg i samme tidsrom fra 437 til 684 millioner kr, mens resultat før skatt gikk fra minus 233 til minus 7,3 millioner kr. Wenaasgruppen fikk i fjor et EBITDA-resultat – det vil si resultat før skatt, finanskostnader, av- og nedskrivninger – på over en milliard kr.

– Det er vi bra fornøyd med, sjøl om resultat før skatt viste en liten minus. Det ble en veldig høg EBITDA. Totalt sett er vi fornøyd, sjøl om det ble noe tap på plasseringer vi har i oljesørvisaksjer og på valutasvingninger, sier Lars Wenaas.

Wenaasgruppen låner i euro, og er dermed eksponert for svingninger i valutakursen. Lars Wenaas tilbakeviser samtidig at Wenaasgruppen fikk en valutasmell på 300 millioner kr i Russland, slik det nylig ble framstilt i ei avis, og sier at det er feil. Tyngden av konsernets gjeld – og dermed valutasvingninger – knytter seg til Vest-Europa.

– Valutasvingninger er vi vel vant med. Det er et urealisert tap på ca. 200 millioner kr. Dette svinger med kronekursen mot euro, og slår begge veger. Når krona styrker seg mot euro, går det andre vegen, sier Lars Wenaas.

Wenaasgruppen er grunnsolid. Den hadde ved årsskiftet en verdijustert egenkapital på over ti milliarder kroner.

– Hvordan ser det ut så langt i år?

– Det ser veldig bra ut. Etter første halvår hadde vi en økning i EBITDA på 25 prosent. Det fortsetter å gå veldig bra i Russland. Det gjør det også i Tyskland. Det samme gjelder hotellene vi har igjen i Norge. Danmark går også veldig bra, sier Lars Wenaas.

Bedre i Russland

– I forhold til investert kapital har vi bedre avkastning på våre hotell i Russland enn de andre. Vi har kjøpt dem til en forholdsvis lav pris. Avkastningen er veldig god, sier Lars Wenaas.

Han spisser nå hotellsatsingen, og konsentrerer seg om hotell med over 200 rom eller som har en EBITDA på over 20 millioner kr. Flere norske hotell – deriblant på Åndalsnes, Bjorli, Oppdal, i Ålesund, Kristiansund, Trondheim og Oslo – er solgt.

– Vi har blitt mye mer spisset, med sentrale og store hotell i de større byene og ved flyplasser, sier Lars Wenaas.

Utvider Oslo Plaza

Han jobber fortsatt med planene om å utvide Radisson Blu Oslo Plaza, som i dag har 673 rom, med rundt 150 rom til.

– Utbyggingsplanene oversendes nå fra plan- og byggetaten i Oslo til politisk behandling. Vi håper på en avklaring innen første kvartal neste år, sier Lars Wenaas.

Utvidelsesplanene for Radisson-hotellet på Amager ved Kastrup i København er kommet enda lenger. Der vil han bygge på ti etasjer. Planene der er nå godkjent. Hotellet får 260 nye rom, i tillegg til de eksisterende 541.

Puerto Mogan

Bygginen av det nye Radisson-hotellet i Puerto Mogan på Gran Canaria pågår også for fullt.

– Jeg var der i forrige uke. Alt går som planlagt. Jeg er trygg på at vi får åpnet hotellet 15. november, sier Lars Wenaas.