Inne i sitt 10. ende år som eier og driver av Pro Gym i Molde har Bjørn Arild Gaustad jevnt og trutt økt omsetningen.

– Vi ligger der vi bør være for å ha en forsvarlig drift. Vi har oppgradert en del utstyr i 2015, som preger resultatet litt, men vi er fornøyd, forteller han.

Med 631.000 kroner i pluss er hans Pro Gym det treningssenteret som har signert 2015-regnskapet med størst resultat. Resultatet og omsetningen på 8,6 mill. er for senteret i Molde og avdelingene i Elnesvågen, Eide og Hustad.

Sjølbetjening

– Vi har ingen gruppetimer her, så vi sparer mye på personalkostandene. Vi har også organisert mye av tjenesten våre på nett når det gjelder registrering av medlemmer, sier Gaustad.

Nøkkelkort til alle medlemmene og betjening fra 17 til 21 på hverdager har vært hans formel for en sunn drift.

– Medlemsmassen har vært jevnt økende siden starten, og tross flere konkurrenter som har kommet til på markedet har vi ikke opplevd noe dropp i medlemsmassen, sier Gaustad. I Molde har han rundt 1200 medlemmer, og til sammen 2000 med de tre andre avdelingene.

– Jeg tror vi står på et skille for overetablering. Hvis det kommer flere senter nå så vil det medføre at ingen tjener penger til slutt. Det skal veldig lite til før overskuddet blir spist opp av konkurranse, slår Gaustad fast.

Tilstedeværelse

På andre siden av Julsundvegen er det en annen filosofi bak treningssenteret som Arild Bakke åpnet i 2010.

Modernisert: Daglig leder og fysioterapeut Arild Bakke ved Bris treningssenter forteller at de har utvidet og utviklet treningssenteret kontinuerlig siden oppstarten. Foto: ERIK BIRKELAND

– Her hos Bris satser vi på faglighet og tilstedeværelse. Vi er også den eneste aktøren som tilbyr en totalpakke med fysioterapi, ernæring og coaching. Det er innholdet som skiller oss fra de andre, sier Bakke.

Han synes konkurransen i Molde er sunn og god.

– Markedet har utviklet seg siden vi kom på banen, og mange har tatt grep for å utvikle seg. Konkurransen begynner å bli tøffere.

Stabilisering

Nedgangen i omsetning og resultat fra 2014 til 2015 karakteriserer Bakke som en justering i markedet.

– I totalsalget av tjenester er nedgangen mest merkbar i easylife-konseptet, som kanskje var kunstig høgt i 2013 og 2014. Volumet på treningen er rimelig jevnt. Vi har også stadig oppjustert utstyrsparken, og utvidet lokalene litt.

– For oss har det vært viktigst å investere i kunnskap. Overskuddet går inn i økt egenkapital framfor utbytte, en strategi vi har hatt hele vegen, forteller han.

– Vi har stabilisert oss på et bra og jevnt medlemsantall på ca. 1400,  som vi lever greit på. Vi har funnet vårt segment som vi er tro mot. Jeg tror det finnes et marked for alle aktørene som er i markedet per i dag, sier Bakke.

Tøff start

Den nyeste tilveksten i treningssenterutvalget er Molde Performance Center, kjent som og assosiert med klubben Crossfit Molde for mange.

Allsidig: Molde Performance Center ved Peter Haukaas etablert i fjor et nytt tilbud i Molde, og jobber hardt for å øke medlemsmassen og forbedre tilbudet ved «crossfit-senteret». Foto: ERIK BIRKELAND

– Vi åpnet i romjula 2014, så det året var det bare etablering og ikke noe å snakke om regnskapsmessig. Januar 2015 var også en måned uten inntekt før vi kom i gang med driften, så vi hadde bare 11 måneder med inntekt i fjor, forteller Peter Haukaas, som startet treningssenteret på Bergmo.

– Vi endte opp helt på budsjett i fjor, så blir det spennende å se hva vi ender opp med i år. Det er ingen tvil om at det er dyrt å starte noe for seg sjøl i Norge.

Han jobber hver dag for å få flere til å utforske produktet. Å snu folks tanker tar tid.

– Mange tror de må være veldig godt trent for å komme til oss, men det må de ikke. Vi jobber med alle uansett nivå, og vil satse ekstra på nybegynnere i høst. Man får en bra kombo av kondisjon og styrke her, så vi må bare få folk til å tørre å prøve, sier Haukaas.

Satser

Gjennom 2016 har han fortsatt å investere i nytt utstyr til senteret, og mer kommer.

– Vi har bestilt mer utstyr som man nesten må på Olympiatoppen for å finne. Vi tilbyr noe ingen andre har, så jeg føler ikke at vi konkurrerer med de andre sentrene på den tradisjonelt vis.

– Vi er, og kommer nok til å være mindre enn de andre, men vi vil være best, sier Haukaas, som merker at medlemsmassen på rundt 400 dupper litt i skoleferien når studentene er borte.

Utvider

Treningssenterveteranen i Molde, Hans Jørgen Næss, åpner i begynnelsen av september ny avdeling i Alexandrakjelleren, som skal supplere tilbudet på Moldehallen.

Vil ta ut potensiale: Hans Jørgen Næss driver Treningssenteret Moldehallen, og åpner avdeling i Alexandrakjelleren for å nå flere potensielle kunder enn de drøyt 2000 han har idag. Foto: ERIK BIRKELAND

– Vi har fått tilbakemeldinger fra folk på vestsida av byen om at det transportmessig ville være gunstig. Så vi tester et nytt potensial nå, sier Næss.

På Bolsønes har han over de to siste åra investert 7–8 millioner i oppgradering.

– I 2015 var det en million omtrent, og vi har tatt det meste over drifta, så vi var oppmerksom på at overskuddet ikke ville bli så stort.

Oppdatert

– Vi er nå veldig oppdatert, med kanskje ett av de mest moderne sentrene i landet i følge de som leverer utstyret. Kundene forlanger mer, og hvis vi skal oppjustere antall gruppetimer så koster det også mer, uten at vi har garanti for tilsvarende økning i inntektene.

Med nedgang i oljebransjen slår det ut også på treningssenter.

– Markedet har krympet litt, mange bedrifter har redusert sine engasjement, særlig til innleid arbeidskraft. Det betyr at det er litt færre medlemmer hos oss.

– Men driftsinntektene er stabile, det er positivt. Så får vi forvente litt mindre i kassa, når man skal være litt på hogget og ha det beste utstyret, sier Næss.

Pro gym
(Tall i mil. kr)20152014
Driftsinntekter8,5957,14
Driftsresultat1,0651,251
Res. før skatt0,841,069
Årsresultat0,6310,78
Moldehallen
(Tall i mill. kr)20152014
Driftsinntekter13,92614,035
Driftsresultat0,3781,145
Res. før skatt0,2921,169
Årsresultat0,2350,835
BRIS
(Tall i mil. kr)20152014
Driftsinntekter10,76811,783
Driftsresultat0,4041,392
Res. før skatt0,3851,366
Årsresultat0,2760,99
Molde performance
(Tall i mil. kr)20152014
Driftsinntekter1,6470
Driftsresultat0,135-0,148
Res. før skatt0,074-0,162
Årsresultat0,052-0,117