Leder for åpningsuka i Molde, Marthe Hamre Owesen (25) er en smule stressa, og litt forkjøla, men mest av alt er hun i strålende humør. Om to uker braker det løs for studiestart og programmet for fadderuka er snart klar. Hun gleder seg stort til å vise studentene det beste av Molde.

– Sommer og studiefri, hva har du gjort?

– Ferie? Det har det nok ikke vært så mye av. Jeg har for det meste jobbet. Enten det har vært i Molde, eller heime i Selje. Ellers har jeg jo vært en tur i Stavanger og på festival, men denne ferien har egentlig vært preget av jobb, men jeg liker jo å ha mye og gjøre.

At Marthe skulle havne i Molde var på ingen måter planen. Hun ble født i Selje, og er ei vaskeekte nynorskjente fra Sogn og Fjordane. Etter videregående ville hun ut og se verden. Nærmere bestemt Sydney og Australia, men storbylivet ble ikke det hun håpet på, og et år seinere kom hun heim igjen. Til slutt havnet hun i Molde, av alle steder.

– Hvorfor valgte du Molde?

– Det at jeg havnet her er egentlig en stor tilfeldighet. Når jeg først bestemte meg for å flytte heim så hadde søknadsfristen for alle skolene i landet gått ut, men heldigvis så fant jeg akkurat det jeg ville studere på Høgskolen i Molde. Nå høres det ut som Molde var et slags sistevalg, men det var det ikke. Det var bare det at alt klaffet så bra. Så det ble det beste alternativet.

Nå har Marthe vært i Molde i to år og studerer økonomi og administrasjon. Her har hun både familie og gode venner. Sjøl om hun trives godt i Molde, er planen å flytte til en større by og ta en master, slik at hun kan bli siviløkonom.

– Vi har et veldig nært og godt studiemiljø, og avstanden mellom lærer og elev er veldig kort. Det har alltid føltes veldig trygt å gå her. Når man går på store universitet eller høgskoler så blir du ofte bare et tall, fordi du er en av veldig mange studenter, men her opplever du at læreren kan navnet ditt, og til og med kan kjenne deg godt.

– Hva liker du best med å være student i Molde?

– Molde har jo ikke de samme mulighetene som Oslo og Trondheim, men jeg synes likevel vi har et supert studentmiljø. Jeg tror det har mye med hva du gjør det til sjøl. Vi har ikke mange uteplasser her, men likevel føler jeg de som faktisk driver plassene og studentbaren på skolen jobber hardt for at det skal skje noe gjennom hele året. Samtidig så har du alt du trenger her. Det er ingenting som mangler i Molde.

Som leder for åpningsuka er hun sammen med styret ansvarlig for alle aktiviteter og konserter som arrangeres for de nye og gamle studentene ved høgskolen. Da Marthe begynte som student fikk hun sjøl mange fine minner som hun husker ennå.

– Åpningsuka min var veldig fin. De jeg gikk på faddergruppe med er jeg fortsatt veldig god venn med, og jeg følte at jeg fikk et godt inntrykk av Molde og studiemiljøet, og det var lagt til rette for at vi skulle ha det gøy og bli kjent med byen og hverandre.

– Hvordan blir åpningsuka i år?

– Jeg håper at vi klarer å lage en enda bedre åpningsuke. Det skal bli en knallbra åpningsuke. Det skal vi sørge for. Blant annet skal vi ha masse aktiviteter og vi håper selvfølgelig at alle nye studenter får en fantastisk start og føler de har valgt riktig studie og nye venner. De som allerede er eksisterende studenter kommer til å storkose seg. Vi begynte planlegginga så tidlig som i mars og siden har det gått i ett. Nå har vi masse møter og har jobbet på spreng for å få et fantastisk program. Også har vi noen veldig bra navn som vi ikke har avslørt ennå. Nå håper vi virkelig at det går over all forventning.

Hun og resten av styret i åpningsuka har allerede sluppet ut navn som Vigeland og stand up- komikerne Ørjan Burøe og Dex Carrington.

– Hvordan er livet som student?

– Veldig travelt, men jeg stortrives! Som student får du en stor sosial trygghet, du blir en del av et miljø og blir kjent med alle mulige folk. Det er en god miks av lokale og innflyttere som kommer fra ulike plasser i hele landet, eller fra andre land. Jeg har blitt kjent med så mange fine mennesker. Det er nok noe av det beste med studentlivet.

– Sakner du heimstedet ditt?

– Noen ganger så skulle jeg ønske at jeg fikk dra mer heim til Selje, men det er så mange ting å gjøre her i Molde akkurat nå. Jeg har reist heim litt for å jobbe, men med både åpningsuka og jobb er agendaen ganske full.

Bortsett fra å være leder for åpningsuka jobber 25-åringen på Body Shop på Moldetorget ved siden av studiene og i sommerferien.

– Her trives jeg veldig godt. Sjøl om det ikke alltid er så mange kunder, så trenger jeg jo pause noen ganger også!

– Hvordan blir resten av sommerferien?

– Den blir veldig hektisk med tanke på at åpningsuka nærmer seg. Jeg håper vi får fint vær og at det blir varmt. Etter åpningsuka skal jeg rett til Syden. Det er premien og belønning etter en forhåpentligvis fantastisk åpningsuke.