Trolig har Åndalsnes et av landets desidert yngste A-lag. Laget – som spiller i mennenes 4.divisjon – består blant annet av keeperen Oskar Flatmo, som nylig fylte 15 år og ble konfirmert i vår. De andre er ikke stort eldre. De fleste på laget er 16 og 17 åringer, i tillegg til noen gamlinger på 18 og 19.

Til helgen reiser nesten hele A-lagstroppen til Norway Cup for å spille i juniorklassen. Bare et par spillere i A-lagsstallen er for gamle til å bli med til Oslo. I tillegg må et par av dem som kunne vært med bli hjemme på grunn av jobb.

Naturlig

At klubben har et så ungt A-lag skyldes at mange forlater Åndalsnes når de er ferdig med junioralderen. Da prioriteres utdanning og jobb andre steder. Men det unge laget er også en konsekvens av at ÅIF vil gi unge spillere et godt tilbud.

– Vi ønsker å skape en godt treningsmiljø og bygge opp en god utviklingsarena for unge spillere. Utvikling skjer ikke bare igjennom trening, men også kamp. Vi satser på de unge og med det kommer det svingende prestasjoner, noe vi aksepterer og lever fint med. Over tid lærer de og utviklingen skubbes i riktig retning. Feiler de ikke, så prøver de ikke. Prøver de ikke, så lykkes de ikke, sier trener Rune Skeide.

Han har selv lang fartstid som spiller i Skeid, og seinere som trener i ungdomsavdelingen til storklubben Brøndby i Danmark. Da han flyttet til Åndalsnes og tok over som trener for A-laget for halvannet år siden var det en forutsetning fra hans side at det ble satset på de unge spillerne. Stammen i laget som reiser til Norway Cup er det meget gode 16-årslaget, som tidligere har hevdet seg godt i sjuerfotball i Norway Cup.

– Det er en veldig flott gruppe å jobbe med. De er veldig motiverte og treningsinnsatsen er upåklagelig. Og de har virkelig lyst til å spille fotball, ikke bare sparke, sier Skeide.

På egen alder

I Norway Cup får spillerne en kjærkommen mulighet til å spille mot andre på egen alder – og ikke mot garvete 30-åringer med hår på brystet og noen hundre knokkelkamper på samvittigheten.

– Det har egentlig gått veldig bra i fjerdedivisjon, men vi møter jo ofte lag som er fysisk en del sterkere enn oss. Det blir spennende å prøve seg mot gode lag på vår egen alder. Da får vi se hvor vi står, sier kaptein Sander Bale.

Også spissen Sindre Hammervold er spent. Han tror det kan bli litt annen type fotball enn de er vant til, mindre fysisk kamp.

– Det er mange bra juniorlag, men jeg blir skuffet om vi ikke kommer til sluttspill.

Forbereder seg som vanlig

Også trener Rune Skeide ser fram til Norway Cup. Selv om det blir noe helt annet enn seriespillet, så er hans rolle den samme. Forberedelser og taktikken er som vanlig.

-Men det er klart det blir spennende å se hvor lista ligger henne. Det blir helt sikkert ikke enkle kamper, men forhåpentligvis skal vi greie å hevde oss, sier Skeide, som tirsdag så at laget spilte sin siste treningskamp før avreise. Det ble tap 1-3 mot Isfjorden, som for anledningen var forsterket med ÅIF-spillere. God gjennomkjøring, mener Skeide.

– Vi har mange spillere som er veldig teknisk, og som har god fart, men som blir veldig lette i fjerdedivisjon hvor de møter fysisk sterke og rutinerte spillere som ofte har erfaring fra enda høyere nivå. Mot motstandere på samme alder kan de komme mer til sin rett.

Skeide vil ikke spå hvor langt laget kommer. Første steg er å komme seg gjennom gruppespillet.

– Vi tar en kamp av gangen og ser hvor langt det holder. Ryker vi for et bedre lag er det greit.

Over streken

I mennenes 4. divisjon ligger det svært unge ÅIF-laget over streken. Men det er en tøff kamp for å overleve.

– Vi er ikke så opptatt av tabellplasseringen. Hvor slagkraftig laget er vil variere fra år til år, avhengig av hvilke spillere som er her. Men vi skal være tydelige på spillestilen vår. Vi spiller kanskje litt unorsk. En periode var det frispark på treningene hvis ballen ble spilt høyt. Vi prøver å holde fast ved det vi mener er viktig. Og kanskje kan vi produsere noen spillere som er så gode at de etter hvert kan gå videre til Kristiansund eller Molde, sier trener Skeide.

– Da har vi lykkes, avslutter han.