Vi møter pensjonert politiker og forsikringsmann Palmer Sjåholm på historiske Maleremma i Fræna. Det er satt ut mange utebord. Sjåholm har med kaffe, boller og nyrørt bringebærsyltetøy som kona har laget. Det er her på Maleremma at Hustad menighetsråd arrangerer olsokstevnepå søndag. Palmer Sjåholm er leder i menighetsrådet. Og han gleder seg til en ny stormarkering av olsok. Det kommer garantert masse folk til den gamle fiskerbondeheimen.

– Men hva er egentlig olsok, Palmer Sjåholm?

– Det er enkelt å svare på. Olsok er markeringen av Olav Den Helliges fall i år 1030. Slaget på Stiklestad. De var nok ikke helt enige om datoen på den tida, men de har kommet til at olsok er 29. juli.

– Hvorfor markere Olsok?

– Olav Den Hellige ble en helgen, det var han som innførte kristendommen med hard hånd i Norge. Han var ikke den som alltid for så fint fram i sin kamp for å kristne landet, men likefullt er olsok en av de viktigste merkedagene for kristendommen i Norge.

– Er det vanlig med store markeringer for olsok?

– Det vil nok variere. Vi har jo Olsokdagene på Stiklestad, Olavsfestdagene i Trondheim og Olavsdagene i Sarpsborg. På våre kanter er det ikke stort som skjer i forbindelse med olsok. Romsdalsmuseet brukte å ha ei markering, men det tror jeg de har sluttet med. I stedet er det vi i Fræna som nå markerer olsok.

– Hva er bakgrunnen for at dere begynte å arrangerte olsokstevne på Maleremma i 2013?

– Det var en prat jeg hadde med sokneprest Finn Ove Kaldhol. Vi snakket om nettopp olsok og hva vi eventuelt kunne gjøre ut av det. Mitt forslag var at vi skulle ta i bruk Maleremma, og nå skal vi ha stevne her for fjerde året på rad. Det er blitt en suksess med pluss-minus 200 frammøtte hver gang.

– Hvorfor Maleremma? Og hvorfor olsokstevne?

– Maleremma er en unik og fin plass på Male, helt ute ved kysten. Det er en gammel fiskerbondeheim som framstår som helt autentisk. Her bodde det folk helt fram til 1960-tallet. Det ser ut akkurat som det gjorde. Det er en viktig kulturplass i Fræna som kommunen leier og ivaretar.

- Det jobbes godt Olsok-generalen Palmer Sjåholm på historiske Maleremma i Fræna. Foto: Eirik Heen

– Maleremma er et fint og særpreget kystgårdstun som består av låve, sauefjøs, stabbur og våningshus. Fræna kommune har sørget for at bygningene er godt restaurert og vedlikeholdt. Det er mer som et museum. Tidligere har vi hatt teateroppsettinger her, blant annet «Amerikaklokkå».

– Maleremma er skiltet som severdighet. Blir stedet godt nok utnyttet?

– Det er utrolig mye folk som er innom, nettopp på grunn av skiltingen. Maleremma ligger jo langs en Nasjonal Turistveg. På sommerstid burde det egentlig vært omvisning og sommerkafé her, spør du meg. Men foreløpig er det ingen aktiviteter utenom at tunet er åpent.

– Hvem er det som står bak olsokstevnet?

– Hustad menighetsråd samarbeider meget godt med bygdekvinnelaget, som står for serveringen. Vi i menighetsrådet har for øvrig noen meget flinke damer som jeg har lyst til å trekke fram. Det jobbes godt med dette stevnet.

– Programmet for stevnet? Hva skjer?

– Dette blir et oksokstevne med trøkk i. Ikke minst takket være Fræna brass band, som skal spille både før og etter fellesgudstjenesten, ved sokneprest Svein Audun Hatlen. Så blir det selvsagt omvisning på Maleremma, og som alltid er serveringen viktig. På et olsokstevne skal det serveres rømmegrøt og spekemat, kaffe og kaker. Men det viktigste er at folk får satt seg ned i disse historiske omgivelsene og pratet godt sammen i godt selskap. Det skal være sosialt og trivelig.

– Hvor avhengig er dere av medgjørlige værguder?

– Utendørs olsokstevne er en risikosport. Nå er det meldt dårlig vær, så da blir det nok ganske så fint. Slik har det vært i det siste. Det meldes dårlig, så blir det fint likevel. Vi har alltid hatt godvær på olsokstevnene siden vi begynte for fire år siden. Hvis det mot formodning skulle pøse ned på søndag, så har vi alltid Hustad kirke som en plan B.

– Hvordan er livet som pensjonist, Palmer?

– Etter 35 år som daglig leder i Bud og Hustad Forsikring, og åtte år i kommunestyret for Venstre, så bruker jeg en del tid på Hustad kirke, på Maleremma og så er jeg styreleder i Romsdal kystlag. Jeg har også et par andre styrelederverv. Så jeg har litt å styre med. Dessuten fisker jeg rett som det er. Jeg er mer eller mindre født i båt, og er helt avhengig av nærhet til kysten og havet.