Ingrid Endrerud i Sommerpatruljen (LO) mener arbeidskontrakten til guidene er svært ugunstige.

– Vi i Sommerpatruljen pleier å se over arbeidskontrakter hver eneste dag. Vi pleier aldri å anbefale noen å signere på kontrakter der de forplikter seg til å stå til disposisjon for arbeidsgiver hver dag gjennom hele sommeren uten noen garanti for at de får arbeid og har inntekt, sier Sommerpatruljens Ingrid Endrerud til Romsdals Budstikke.

Må være tilgjengelig

Romsdals Budstikke har fått se kontrakten guidene har signert på. I punkt 1 i avtalen står det at guidene må være tilgjengelig alle dager selskapet har behov for dem. Utfordringen er at de ofte ikke vet hvilke dager dette er, før seint på kvelden, dagen før.

Samtidig står det tydelig at firmaet ikke kan garantere dem noen minimum eller maksimum mengde med oppdrag. Dermed har guidene svært lite de skulle ha sagt i forhold til når og hvor mye de skal jobbe.

Eierne og driverne av selskapet, Christine og Stig Lillevik, har understreket overfor Romsdals Budstikke at det er helt frivillig å ta på seg oppdrag for dem. Guidene har lov å si nei når de blir spurt, sier de.

Ikke ukjent

– Vi ser også denne typen problemstillinger i restaurantbransjen. Der prøver noen å ha såkalte «solvakter» der du bare får jobbe når det er sol, for eksempel, sier Ingrid Endrerud i LO, som har fått guidenes arbeidskontrakt tilsendt.

– Jeg synes også punktet om at du ikke får lov å jobbe for andre mens du er under deres kontrakt er veldig spesielt, sett i lys av at du ikke har noen garanti for jobb i det hele tatt. Jeg ville ikke godtatt et slikt vilkår, sier Endrerud.

– Generelt kan jeg si at vi anbefaler ikke å signere kontrakter der det er såpass usikkert hva du får i lønn. Hvor mye du skal få betalt for jobben er en av de viktigste tingene som skal stå i en arbeidskontrakt.