– Jeg har vært berørt av natur helt siden jeg hadde ord for det, sier Ståle Johan Aklestad (35).

Han har nettopp kommet hjem fra ferie på hjemstedet i Sæbø på Sunnmøre. Nå sitter han på Fole Godt med en grønn smoothie. Rundt han henger bilder han selv har tatt av mektige fjell, flere omgitt av kraftig snø.

– Ønsket mitt er å formidle det vi ikke alltid har ord for. Når jeg ser på bildene, ser jeg fylt ensomhet; et lite menneske i mektige natur, sier fotografen, som egentlig ikke vil kalle seg fotograf.

– Jeg går ikke ut for å ta bilde, men ved å ta et bilde, bevarer jeg opplevelsen og øyeblikket, sier han.

Ser Gud i bildene

Når Akselstad ikke renner på ski eller går tur i fjellet med kameraet, arbeider han som kapellan i Molde domkirke. Der har han jobbet i over seks år, og før det var han studentprest en liten periode.

– Det er mange veier jeg kunne valgt. Egentlig var jeg utdannet lærer, men etter at jeg hadde utdannet meg til prest på Det Teologiske Menighetsfakultet (MF) i Oslo, fant jeg ut at det var det jeg skulle bli.

– Hvordan visste du det?

Heimstad frå Hjørundfjorden. Foto: Ståle Johan Aklestad

– Som prest har jeg kontakt med noe stort, noe større enn meg selv. Den samme følelsen kan jeg få når jeg er ute i naturen.

Aklestad forteller om Kari og Ola Bremnes som synger om Gud, men som ikke nevner han.

– Jeg ser også Gud i bildene. Han er overalt, sier han.

Mye følelser

Sunnmøringen hadde lenge tenkt at han ville utstille bildene sine på Fole Godt.

– Ettersom jeg ikke har noe navn, og siden få vet at jeg holder på med foto, er det bedre å stille ut her, enn på et galleri der folk kommer kun for å se bildene dine, sier Aklestad.

Favoritt «Grøtdalstindane». Foto: Ståle Johan Akselstad

Selv om folk også kommer til kafeen for å kjøpe kaffe og bolle, tyder mye på at flere legger merke til fotografiene.

– Flere har sendt meg tilbakemeldinger om at de har sett bildene, og jeg vet at mange har vært innom, sier han.

Aklestad vet at han har solgt noen bilder også, og det syns han er kjekt.

– Det er en slags anerkjennelse at noen liker det samme som meg. Som fotograf, legger jeg mye følelser i bildene og det ligger mange minner i dem. Hvis noen kjøper fotografiene, har jeg truffet noen andre elementer også, sier han.

Linjer

Med utstillingen «Linjer», ønsker Aklestad å uttrykke det tidløse i landskapet, der mennesket bare en en liten prikk, samtidig som det er det mest grunnleggende vi ser.

– Jeg har inkludert flest vinterbilder. Da kommer linjene bedre fram, i tillegg til at lyset om vinteren er spesielt.  forteller han.

Likevel legger han til at det er noe spesielt med stille sommerkvelder på fjellet også.

Egne historier

På en av veggene henger et bilde som skiller seg ut fra mange av de andre fotografiene i svart og hvitt. Dette er i farger, og det er av et tre.

– Jeg tok bildet «Tre i vinterstorm» da jeg var på vei til gudstjeneste på Allehelgensdag. Det er en dag på høsten der man ser lenger framover, sier Akselstad.

I tillegg til at bildet kan bli sett på som bare et tre, ligger det en dypere mening bak, som er en del av Aklestad sin historie.

– De beste bildene er de som forteller en historie. De er enda bedre hvis dem som kjøper dem kan lage sin egen historie med dem, sier han.

Mersmak

Nesten en måned med utstilling på Fole Godt, har gitt mersmak for sunnmøringen.

– Jeg har mange flere bilder jeg gjerne vil stille ut. Da tror jeg at de fleste bildene skal dreie seg om lys og ikke linjer, sier han.

Ørken. Foto: Ståle Johan Aklestad