– Kom igjen, Edith! Du klarer fem til, oppmuntrer personlig trener, Hendrik Nordhaus.

– Fem? Jeg tar ti! svarer en begeistret Edith Skramstad (93) og løfter armvektene opp mot lufta.

Den spreke 93-åringen har trent på Bris to ganger i uka de siste fem månedene. Sammen med støttekontakt Karin Johansen (59).

– Jeg var jo sjøl utrent og gruet meg til å dra inn på et treningsstudio fordi jeg trodde alle var unge og veltrente, men   da jeg dro sammen med Edith skjønte jeg at det virkelig gjorde godt for oss begge. Formen har blitt mye bedre, sjøl om jeg kanskje tror at Edith noen ganger er sprekere enn meg!

Alltid vært aktiv

Edith har vært aktiv hele livet. Hun var tidligere gymlærer på skolen og gikk alltid lange turer i fjellet, men da hun ble eldre og trengte mer hjelp til å komme seg ut, ble det lite trening på 93-åringen. Helt til dattera foreslo at hun skulle begynne og trene.

– Jeg trodde at flere på min alder var ute og trente. Det er virkelig ingen grunn til la være, sier Edith.

93-åringen håper hun kan inspirere flere eldre til å begynne og trene.

Hun er virkelig blitt et nytt menneske og smiler hver gang hun går ut av treningssenteret, forteller Karin.

Etter at hun ble støttekontakt har hun fulgt med Edith på trening. I tillegg til at de ofte går turer i skog og mark.

– Blant annet gikk vi jo til Storlihytta for litt siden. Der er det virkelig noen tunge bakker, sier Karin.

– Tungt? Jeg synes det var veldig lett jeg! ler Edith.

Ta tak

Karin mener det er viktig å ikke tenke for stort i starten. Det viktigste er at man prøver og gir det et forsøk.

– Jeg tror flere eldre sitter heime og vil komme seg i form. Det er veldig synd. Vi er nødt til å bli flinkere til å ta de med ut. Enten det er de pårørende, eller noen nye støttekontakter som må trå til og være med på trening. Den mestringsfølelsen man får av å trene er så viktig!

For Karin og Edith har det vært viktig å ta det i et rolig tempo og begynne med rolige øvelser. Det mener også personlig trener Hendrich Nordaus ved treningssenteret Bris er viktig.

– Mange er skeptiske i starten, men hvis du gjør trening til en rutine blir det lettere å fortsette. Alle kropper, uansett alder responderer godt på trening, og det er spesielt viktig å opprettholde muskulaturen som blant annet kan minske fallfaren seinere, forteller Hendrich.

Han oppfordrer også den yngre generasjonen til å motivere foreldrene til å trene, og det er det mange grunner til.

– Det begynner en nedbrytingsprosess i kroppen allerede fra 20-30-års alderen. Da begynner musklene sakte å brytes ned. Denne prosessen øker også med alderen. Noe som går utover styrke, mobilitet og utholdenhet. Når dette blir dårligere synker også livskvaliteten, for det begrenser veldig hva kroppen klarer.

Flere eldre trener

Hendrich legger vekt på at man trenger styrke for å kunne gå på lengre turer og ha god balanse.

– Jeg har også lagt merke til at folk i alle aldre er mer opptatt av trening enn før. Vi har en god del som er over 60 år som trener, og det er en økning fra tidligere år. Det er også stor forskjell på hvor stor tilrettelegging de trenger. Noen trenger kanskje litt veiledning i starten, mens andre klarer seg helt fint sjøl, men det er viktig å veilede seg med noen profesjonelle hvis du er i tvil om hva du klarer.

Flere føler seg også mer inspirert hvis de har et mål, eller en belønning fra treningen.

– Det kan vær alt fra en spesiell fjelltur du vil gå, eller å trene deg opp til å gå opp trappa sjøl.

Hverdagstrim

Men det er også viktig at trimmen ikke bare skjer på treningssenteret.

– Man må bruke de mulighetene man har i hverdagen. Som for eksempel å ta trappa i stedet for heisen og prøve å gå i stedet for å kjøre bil. Disse små tingene kan gjøre en stor forskjell, mener Hendrich.

– Uansett er det viktig å ikke slutte å trene når vi blir eldre. Slik at vi lengst mulig kan beholde helsa og livskvaliteten, sier han.

Personlig trener Hendrich Nordhaus, mener det er flere helsefordeler for de eldre å trene. Her veileder han Edith med armtreningen. Foto: Ewa Morsund