På vegne av sine ansatte på Molde politistasjon er Per Karstein Røv krystallklar på at vold og trusler ikke aksepteres:

– Når en tjenestemann i forbindelse med en lovlig tjenestehandling utsettes for trusler eller vold, mot seg eller sin familie, skal det alltid anmeldes.

Utsatt posisjon

Tar man lettere på det, vil ikke politiet være i stand til å levere tjenesten de skal, påpeker han.

– Ikke minst handler dette om arbeidet med HMS (helse, miljø og sikkerhet, journ.anm.). Som arbeidsgiver er det mitt ansvar å sørge for at de ansatte vet at vi tar fysisk og psykososialt arbeidsmiljø på alvor. Det er en utsatt posisjon å jevnlig møte folk i pressete situasjoner. Da skal man ikke finne seg i vold eller trusler, sier Røv til Romsdals Budstikke.

Øker i flere grupper

Røv har ikke gått inn i materialet bak statistikken, men sier de ser at noen er gjengangere og at noe er rusproblematikk. Trusler framsatt på nett øker også.

– Det som er spesielt, er at flere andre statlige yrkesgrupper også melder om mer trusler og vold. Nav og barnevern er særdeles utsatt. Det er helt uakseptabelt. Lik politiet er de satt til å gjøre en jobb på vegne av samfunnet.

– Mens vi er bedre trent på å imøtegå volds- og trusselutøvelse, og i tillegg er «beskyttet» av uniformen, og har verneutstyr, står disse yrkesgruppene mer aleine, sier Røv.

– Utviklingen gjør at både Nav, barnevern og andre offentlige etater må tenke sikkerhet på en annen måte enn før. Det preger både utformingen av kontorlokaler og måten arbeidshverdagen innrettes på, forteller Røv.

Ny lov

Den nye straffeloven som trådte i kraft i fjor vil også beskytte andre særlig utsatte yrkesgrupper mot vold og trusler på jobb. Disse er helsepersonell, ansatte i offentlig transport og utdanningspersonell i grunnskole og videregående skole.

Politiførstebetjent Hunnes er enig i at andre enn politiet er vel så utsatt:

– Det er verre for de andre gruppene. Vi er tross alt det maktmiddelet som samfunnet har.