Da den pågrepne mannen satt i politibilen, sa han helt rolig til betjenten: «Jeg skal drepe sønnen din, kona di og dattera di med kniv. Jeg skal gjøre det foran øynene dine, og det skal være meg en sann glede». *

Episoden ovenfor er langt fra unik. Romsdals Budstikke har sett på vold og trusler mot politiet i vårt distrikt over en femårsperiode. Resultatet vekker bekymring: Fra 2012 til 2015 har antall saker økt med nesten 150 prosent.

Stort spekter

I år ligger det også an til at rekorden fra 2015 slås. Fjoråret talte 37 saker. I år er det allerede 25 saker.

– Det er grunn til å tro at 2016 overstiger 2015, bekrefter Ove Brudevoll, leder for påtaleavdelingen i Nordmøre og Romsdal.

– Spekteret er bredt

Det trenger ikke være «vanlige» slag og spark. Lova rammer enhver voldshandling som hindrer politiet i tjenesten. Som regel straffes både trusler og vold mot politiet med ubetinget fengsel. Det er ikke lurt å true politiet, påpeker han.

Rus

Mannen var mistenkt for å ha overlevert narkotika utenfor en butikk. Under pågripelsen satte han seg til kraftig motverge. Tre politimenn slet med å få satt på håndjern. I basketaket på bakken bøyde mannen fingrene til en politimann og kløp en annen kraftig.

Økningen i Nordmøre og Romsdal følger resten av landet.

VGs store politiundersøkelse i 2010 slo imidlertid fast at politi ute i distriktene var mer utsatt for vold og trusler enn kolleger i større byer.

– Om det er en vedvarende trend her, kan jeg ikke si uten å gå inn i tallene og sakene, men det vekker en bekymring. Økningen må tas på alvor, sier Brudevoll til Romsdals Budstikke.

– Hva kan være årsaka?

– I majoriteten av sakene er det alkohol- eller narkotikarus, men det synes som om respekten for autoriteter generelt sett er synkende. Men når politiet gjør pågripelser eller foretar ransaking, er det ikke opp til den enkelte om man vil eller ikke.

For få

Politiførstebetjent og nestleder i Politiets Fellesforbund lokalt, Arne Hunnes, har over 30 års erfaring i politiet. Han kaller utviklingen «litt skremmende», men mener mye skyldes at de er få folk.

– Jo færre vi blir, desto mer utsatte blir vi. Det gjelder spesielt pågripelser og ransakinger, der volden ofte skjer, sier Hunnes.

Han er redd omfanget vil øke.

– Vi kjenner færre og færre folk i dag. Kontakten til publikum ute i kommunene blir dårligere når vi ikke er nok folk. Hvis vi har kontakt med folk også når det ikke er akutt, forebygger det.

Festivalbråk

Ifølge Brudevoll er det flere saker når mange samles til fest, som på festivalene. Berusete personer havner i klammeri med vakter, og når politiet kommer, er det slutt på all samarbeidsvilje.

– Å være sint og ruset er ofte en dårlig kombinasjon, sier Hunnes.

Politiet i distriktet utfordres også av kroppsbyggere på anabole steroider.

– Generelt blir det mer «basketak» når vi ikke er mange nok til å sikre vedkommende.

Flere trues

Politiet bistår også andre offentlige etater i sine oppdrag.

I samme periode går vold og trusler mot andre offentlige tjenestemenn, slik som ansatte i Nav og barnevern, opp.

Da kvinna ringte barnevernet for å ta opp at hun var uenig med saksbehandler, uttalte hun at «hun skulle tas fra jordas overflate». Hun skulle også «sørge for at hun aldri fikk unger».

– Lova er satt for å verne tjenestehandlingen. For samfunnet er det avgjørende at politiet får utøve jobben de er satt til på vegne av fellesskapet. De skal ikke kunne påvirkes av trusler og vold, sier Brudevoll.

– Men vi har flinke folk i politiet her. Det fører til at de aller fleste oppdragene holder et lavt konfliktnivå, påpeker Brudevoll.

Gjensidig tillit

Konflikthåndtering uten maktbruk står sentralt hos norsk politi, påpeker de to. Nokså ulik land som for eksempel USA.

– Vi skal ikke så langt bort før vi møter en helt annen politikultur. Heldigvis lever vi i et nokså fredelig land, sier Hunnes.

– Undersøkelser om folks tillit til politiet i Norge, viser at den er stor. Politiet er veldig avhengig av den tilliten. Vi må hver dag vise at vi er den verdig, sier Brudevoll.

Populært

Samtidig som arbeidshverdagen til politiet blir tøffere, har Politihøgskolen tidenes høgeste søkertall. Møre og Romsdal topper lista over områder som har størst økning i søkertallene, ifølge NTB.

– Hva sier det deg, Hunnes?

– At mange ønsker seg en utfordrende jobb, som også har vært regnet som trygg. De vil gjøre en innsats i samfunnet, ikke bare ha en vanlig jobb, sier Hunnes.

*) Utdrag fra dommer, Romsdal tingrett 2014–2015.

Gir blaffen? – Det synes som om respekten for autoriteter generelt sett er synkende, sier påtaleleder Ove Brudevoll. Foto: Per Tormod Nilsen