Kommunene har valgt partnere. Fra 1. januar 2020 får Møre og Romsdal tre nye kommuner – minst. De tre sikre er:

1. Hustadvika kommune der Fræna og Eide går sammen og vil få over 13.200 innbyggere.

2. Nye Molde kommune der Nesset, Midsund og Molde går sammen og vil få minst 34.300 innbyggere.

3. Ålesund storkommune omfatter dagens Ålesund pluss Skodje og Sandøy. Storkommunen vil få minst 52.000 innbyggere.

Ny runde for Kristiansund? I nord har ikke Kristiansund kommune klart å få partnere. Da jeg snakket med kommunalminister Jan Tore Sanner i Molde under åpningen av Moldejazz, la ikke Sanner skjul på at han hadde ønsket et sterkere Kristiansund. Men diplomatisk sa ministeren: «Ballen ligger nå hos Kristiansund og nabokommunene».

Maktbase rundt byene. Uansett: Fra 1, januar 2020 vil vi i dette fylket ha tre bykommuner som samlet har minst 108.000 innbyggere. I et fylke med 265.000 mennesker betyr det at maktbasen i de tre byene samlet har blitt styrket.

I dag kan ingen vite om kommunekartet ender slik det ser ut per 23. juli. Høsten kan bety bevegelser, for eksempel av Haram går i lag med Ålesund og at Gjemnes går sammen med enten Molde eller Kristiansund. I så fall vil de tre bykommunene nærme seg halve befolkningen i Møre og Romsdal.

Felles kommunegrense. Skjer det siste, oppstår en interessant situasjon. Da vil storkommunen Molde få felles kommunegrense med Kristiansund, og storkommunen Molde vil få felles kommunegrense med storkommunen Ålesund.

Ålesund, Molde og Kristiansund har ingen tradisjon for å opptre som en samstemt trio. Vil vi merke noen forskjell om kommunene blir naboer, med felles kommunegrense med Molde i midten?

Vi har utfordret Moldes ordfører Torgeir Dahl på det nye scenarioet. Dahl har selv brakt temaet på bane overfor ledelsen i fylkeskommunen og overfor kommunalministeren.

Motvekt mot storbyene. Slik svarer Dahl:

– Strategisk vil et naboforhold mellom de tre nye kommunene være spennende. Ingen av byene, verken Molde, Kristiansund eller Ålesund er hver for oss stor nok til å ha det jeg kaller «kritisk masse», altså kraft nok til å tiltrekke oss mange nok godt utdanna folk. De savnes et tyngdepunkt mellom Bergen og Trondheim. Her ligger en mulighet for at vi tre nabobyer sammen kan utgjøre dette tyngdepunktet, og være en motvekt mot storbyene. Næringsstrukturen i de tre nye kommunene vil være ulik. Vi kan få til noe sammen. Her er mye virkekraft som kan utløses slik at vi får til vekst i alle de tre byene, sier Torgeir Dahl.

Molde-ordføreren har en pragmatisk tilnærming, men er det så enkelt? Åpner ny kommuneinndeling for at politikerne i de tre nye kommunene må inn i en ny mental tilstand, der man ser på hverandre som gode naboer det er viktig å støtte opp om? Eller er det slik at gammel fogderistrid aldri går ut på dato?

Knyttes tettere sammen. I åra som kommer skal det brukes svimlende pengesummer på nye samferdselsløsninger. Møreaksen som gir landfast forbindelse mellom Sunnmøre og Romsdal, nye innfartsveger til de tre byene, bedre E39 mellom Molde og Kristiansund. Skulle ikke bedre infrastruktur binde byene tettere sammen og utløse vekst?

I jazzuka er det kanskje upassende å trekke fram et lavkulturelt sangrefreng. Vi prøver et par setninger fra 1984, da Ingrid Bjørnov og Benedicte Adrian sang: «Lenge leve troen på at fiender kan bli venner. Lenge leve livet, vi vet aldri hvor vi ender».