– Du har ak­ku­rat kom­met heim et­ter et år som FN po­li­ti i Li­be­ria. Hvor­dan har det vært?

– Det har vært et vel­dig an­ner­le­des år. Jeg lur­te vel­dig på hva jeg gikk til når jeg reis­te dit. Li­be­ria har jo vært pre­get av bor­ger­krig som nes­ten har ryd­det ut en hel ge­ne­ra­sjon av folk. Nå som det ikke er krig len­ger, er ut­ford­rin­gen å få i gang sy­ste­met i lan­det. Min jobb har vært å hjel­pe til på po­li­ti­sida, men sjøl om jeg har gått i po­li­ti­uni­form har jeg ikke hatt po­li­ti­myn­dig­het der. Jeg har kun vært men­tor og fulgt det lo­ka­le po­li­ti­et. På grunn av mye kor­rup­sjon har inn­byg­ger­ne null til­lit til po­li­ti­et der nede. Ut­ford­rin­gen var å hol­de seg frisk og ikke dra på seg noen sjukdom­mer. Så er det jo vel­dig mye kri­mi­na­li­tet der.

– Over­gan­gen fra or­dens og tra­fikk­av­de­lin­gen i Molde til drap og kor­rup­sjon må jo være gan­ske stor?

– Vi har nok et litt an­net sy­stem og struk­tur her i lan­det. Til sam­men had­de vi tret­ten po­li­ti­sta­sjo­ner å pas­se på. Der kom vi over folk som had­de ven­tet fle­re uker på sta­sjo­nen uten å få noen forklaring. Vi had­de også en ge­ne­rell man­gel på alt. Noen gan­ger satt vi uten po­li­ti­bil, og det var in­gen strøm på po­li­ti­sta­sjo­nen og data var ikke i bruk i det hele tatt. Alt vi gjor­de måt­te vi skri­ve ned på pa­pir. En helt an­nen ver­den. Vi kla­ger jo her og, men vi har det gan­ske bra, tross alt!

– Hva har ditt bi­drag oppe i det her vært?

– FN sine styr­ker har vært der i fle­re år, og gjort en stor inn­sats og inn­byg­ger­ne fryk­ter jo at det skal bli opp­rør når FN går ut av Li­be­ria. De har vir­ke­lig gjort en stor jobb. For min del så er det mest at jeg har vært på sko­le­be­søk og hatt møte med kom­mu­ner for å byg­ge til­lit til po­li­ti­et. De al­ler fles­te var også vel­dig gla­de for at vi var der som en sik­ker­het for be­folk­nin­gen. Jeg tror og hå­per at jeg også har vei­le­det po­li­ti­et der på en god vei.

– Sitter du med en fø­lel­se av å ha gjort en for­skjell?

– Ja, det gjør jeg. Jeg har hatt man­ge gode ar­beids­da­ger med lo­kalt po­li­ti også har jeg prøvd og gitt inn­spill på hvor­dan de bur­de løse ting. Vi har vært en del på bar­ne­hei­men og støt­tet de øko­no­misk. Der bor det barn som er fun­net på gata og ikke har noen fa­mi­lie. De blir vel­dig gla­de av de min­ste ting, noe som var vel­dig rø­ren­de å se.

– Inn­tryk­ke­ne du har fått, har det gjort noe med deg som per­son?

– Tror ikke at jeg skal på­stå at jeg har for­and­ret meg vel­dig, men det­te året har bare be­kref­tet det jeg viss­te fra før. At vi er hel­dig som har vun­net i Lot­to og er født i Norge. Jeg ser hvor vik­tig det er å hjel­pe folk der de er, og jeg skjøn­ner bed­re hvor­dan de har det og hvor­dan de ten­ker. Nå har jeg ikke pro­ble­mer med å for­stå at en del i Af­ri­ka prø­ver å kom­me seg over til Eu­ro­pa. Ma­te­ria­lis­tisk der­imot så har jeg nok blitt eks­tra be­visst. Her har vi alt i over­flod. Vi skul­le ha tatt med oss kof­fer­ter med klær alle sam­men. De er kjem­pe­gla­de for alt de får. Det er nes­ten en selv­føl­ge for oss som har 15 par sko hjem­me, mens de har ett. Det er ikke godt å se.

– Er det noen inn­trykk som sit­ter ster­ke­re enn and­re?

– Jeg hus­ker kan­skje spe­si­elt po­li­ti­log­gen og hvor­dan de tak­let al­vor­li­ge hen­del­ser. Der var det jo drap, ran og savnede barn. Og når jeg spur­te hva de had­de gjort med det, svar­te de in­gen­ting. Hvis en tre­åring i Norge had­de vært savna, så had­de hele Norge lei­ta. Jeg har jo barn sjøl, og da set­ter jeg meg litt inn i hvor­dan det vil­le ha vært som for­el­der sjøl. Ett men­nes­ke­liv er ikke verdt det sam­me som her. Får de tak i en som stje­ler så slår de han i hjel. Det er hardt og vel­dig bru­talt.

– Har du sjøl opp­levd å være i fare der?

– Nei, jeg har all­tid følt meg gan­ske trygg der. Så len­ge vi ikke opp­søk­te de far­li­ge ste­de­ne og var for­sik­ti­ge, så gikk det vel­dig greit. Jeg kun­ne gå rundt i ga­te­ne ale­ne og føle meg trygg. Vi had­de jo blant an­net et Ebola-ut­brudd, men vi had­de gode ru­ti­ner som gjor­de at in­gen ble smit­tet. Sam­ti­dig er jeg vel­dig takk­nem­lig for å kom­me heim.

– Er det noe du kan ta med deg som lær­dom i ba­ga­sjen fra Li­be­ria og bru­ke vi­de­re?

– Når det kom­mer til po­li­ti­et så er det nok ikke det. Her er vi så struk­tu­rert og har alt av ut­styr. Innen be­hand­ling av mennesker, har jeg nok lært en del som jeg kan bru­ke i job­ben. Jeg har nok blitt i bed­re stand til å for­stå hvor­dan folk har det og hvor­dan man møter men­nes­ker i van­ske­li­ge si­tua­sjo­ner. Jeg har jo selv­føl­ge­lig gjort det før også, men når man ser hva noen folk må gå gjen­nom får du et helt an­net per­spek­tiv på ting.

– Hvor­dan blir det å job­be i Roms­dal, igjen?

– Jo, det skal bli greit! Jeg er vel­dig glad for å være her, og gle­der meg til å kom­me til­ba­ke igjen. Da blir det van­lig døgn­ryt­me, igjen. I Li­be­ria had­de jeg in­gen fri­da­ger. Nå ser jeg fram til å be­gyn­ne i Molde med ny­oppussa bygg og fine kol­le­g­er.

– Så det blir ikke ny Liberiatur med det før­s­te?

– Ak­ku­rat nå så kjen­ner jeg at det er vel­dig greit å være hei­me, men jeg ang­rer in­gen­ting på at jeg dro dit. Jeg hå­per at jeg om noen år kan dra til­ba­ke dit og se et for­and­ret og fred­fullt Li­be­ria.