Ett lokalt klimaproblem kan løses, og på toppen kan fornybar energi produseres. Slik har arbeidsgruppa bak prosjektet «Vann, det reine under», tenkt.

Underjordisk vanntunnel

– Ideen er å ta i bruk flomvannet fra elva Jori på Dombås og muligens elva Grøna, føre flomvannet i en underjordisk tunnel til vannmagasinet i Aursjøen, og derfra til Finset i Eikesdal. Der kan det bygges en kraftstasjon som produserer rein energi før vannet slippes videre ut i Eikesdalsvatnet og i neste omgang til elva Eira, forklarer Mellvin Steinsvoll til Romsdals Budstikke.

Steinsvoll har de siste to-tre åra arbeidet med ideen i ei arbeidsgruppe sammen med Bjørn Jacobsen, Bjørn Follestad, Jan Erik Nerland og Ernst Kristiansen.

Forhindrer større flom

Hver vår og sommer strømmer store vannmasser utemmet langs elvene i Dovre kommune. Enkelte år forårsaker flomvannet store skader på sin ferd ned gjennom Gudbrandsdalen. Disse vannmassene ser prosjektgruppa nytte i.

– Med relativt enkle grep kan flomvannet fra elva Jori overføres i en 6,5 kilometer lang tunnel til Aursjøen. Vi rører ikke den normale vannmengden i Jori, kun flomvannet. Fra Aursjøen føres vannet til Eikesdalen, forklarer Mellvin Steinsvoll.

– Hvordan er mulighetene for å benytte vannet til kraftproduksjon?

– Her ligger det til rette for vannkraftproduksjon. Den minste planen innebærer bygging av et nytt kraftverk på Finset i Eikesdal. Det er rikelig med tilgang på vann til å produsere 70 millioner kilowattimer strøm årlig. Det tilsvarer nesten den dobbelte mengden strøm hele Nesset bruker i løpet av ett år. Et større prosjekt er å bygge nytt kraftverk i Katthammeren i Eikesdal. Da kan det være snakk om kraftproduksjon på over 160 millioner kilowattimer (GWh) årlig, sier Steinsvoll.

– Områdene dere vil hente vann fra og bygge anlegg i, ligger i et landskapsvernområde?

– Ja, det er riktig. Med dagens teknologi er det snakk om meget skånsomme inngrep i naturen. De vil knapt synes. Til gjengjeld kan vi forhindre flom og produsere miljøvennlig kraft av vannressursene.

– Hvordan jobber prosjektgruppa videre med disse planene?

– Vi har presentert prosjektet for politikere fra ulike partier. Nå trenger vi drahjelp fra politikerne for å få dette inn i den framtidige politiske strategien. Målet vårt er å få politisk aksept til overføringen og utnyttelsen av vannet, slik at vi får utløst en pilot, for eksempel se hva som kan gjøres for å føre vann tilbake til Eikesdal og vassdraget der, sier Mellvin Steinsvoll.