Konkurstallene første halvår 2016 viser at næringslivet i romsdalsregionen nå merker tøffere tider. Sammenlignet med første halvår i fjor, var det 40 prosent flere som ble tvunget til skifteretten i romsdalsregionen første halvår i år.

Fra 17 til 26

Tallene som Romsdals Budstikke har hentet inn fra Brønnøysundregistrene gjelder Molde, Aukra, Eide, Fræna, Gjemnes, Midsund, Nesset, Rauma, Sandøy og Vestnes. Nesten alle viser en økning eller tilsvarende konkurstall som i fjor.

Det var totalt 17 konkurser, tvangsavviklinger og tvangsoppløsninger første halvår i fjor. I år var antallet 26, noe som tilsvarer en vekst på nærmere 53 prosent. I Molde kommune er det verst – her er det en dobling – fra seks til 12 i dette tidsrommet.

Når det gjelder rene konkursåpninger er tendensen den samme. Første halvår i fjor var det 15 konkurser i de ti kommunene. I år var antallet 21, en økning på 40 prosent.

Rammer hele kysten

– Vi ser at nedgangen i olje og offshore gir utfordringer fra Kristiansand i sør til Kristiansund i nord, sier Karin Norli.

Tøft andrekvartal

Også nasjonalt viser kvartalstallene en negativ trend. Etter en jevn nedgang i antall konkurser siden 2015, var det i andre kvartal i år en økning på 16 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, melder NTB.

Verst gikk det ut over bedrifter og personer i Hordaland, der økningen var på 80 prosent sammenlignet med andre kvartal i 2015, viser tallene som Statistisk sentralbyrå (SSB) presenterte onsdag.

Bedring i Møre og Romsdal

I seks av fylkene i landet gikk tallet på konkurser ned, mest i Sogn og Fjordane med hele 39 prosents nedgang.

I Møre og Romsdal som helhet var også tendensen positiv. Ifølge SSB var det 119 konkurser her første halvår i fjor. I år var antallet 101 – en nedgang på drøyt 15 prosent.