– Månedens ildsjel? Tuller du nå? Så utrolig hyggelig!

Guro Grønningsæter holdt på å kjøre av vegen da hun fikk beskjeden om at hun var kåret til månedens ildsjel for sin mangeårige innsats for Molde rytterklubb.

Reaksjonen hennes samsvarer godt med beskrivelsen fra Julie Tverli og Maria Hagen, som står bak nominasjonen. Hun bare gir og gir uten å kreve noe som helst tilbake, og blir paff når noen roser henne for innsatsen. For Guro Grønningsæter faller det bare helt naturlig. Kjærligheten til klubben, sporten og hestene er det som driver henne.

Livsstil

I over 40 år har Grønningsæter vært med i Molde rytterklubb, og har hatt flere ulike roller. Mye tyder på at hun blir værende i 40 nye år.

– Jeg fikk min første ponni da jeg var 12 år, og egen stall da jeg var 24. Jeg startet i Molde rytterklubb som fjortenåring, da faren min meldte meg på et ridekurs. Det blir en livsstil, sier hun.

Allerede fra starten var Grønningsæter interessert i organisasjonsarbeid og det administrative arbeidet som legges ned i å drive en klubb. I 2009 utdannet hun seg til klubbutvikler. I tillegg til hverdagsjobb og stillinga som nestleder i rytterklubben, jobber hun 20 prosent som klubbutviklerkonsulent for Norges Rytterforbund. Hun reiser rundt til landets 400 rideklubber og hjelper med organisasjonsledelse.

– Jeg har ikke evne til å bli sliten. Lønna mi er å se takknemligheten fra ungdommen. Det er de som er framtida. Hjertesaken min er at ungdom ska få prøve seg i nye roller, at de skal få være med, sier hun.

Sammen med Tove Øyen startet hun rideskole i 2012.

Lidenskap

Flere er bekymret for tempoet hennes, og har bedt henne ta det med ro. Men Grønningsæter er ikke skrudd sammen på den måten.

– Jeg hører ikke på dem. Jeg liker å holde på, og får energi fra hver oppgave jeg fullfører. Heldigvis har jeg en utrolig tålmodig mann, sier hun.

Sitter Grønningsæter hjemme uten noe å gjøre kan hun bli irritert. Da tar hun seg en tur i stallen, og kommer hjem i godt humør.

– Det er noe med stallen som gjør at jeg orker å stå der i timevis i dårlig vær og kuling. Det er en lidenskap, sier hun.

Unik sport

Grønningsæter forteller at hestesporten er unik. Det er en sport du kan drive med fra du er født til du dør. Det finnes uansett en rolle for deg. For henne har det vært en spennende reise.

– Det å drive med hest har gitt meg utrolig mange fantastiske vennskap i inn- og utland. I tillegg gir det gode verdier, og vi er flinke til å ta vare på hverandre. Vi har et veldig godt miljø i Molde rytterklubb. Her kan alle være seg sjøl, og vi tar imot alle med åpne armer, sier hun.

Det er kanskje grunnen til at folk alltid vender tilbake til klubben.

– Alle som slutter kommer bestandig tilbake. Er du her fremdeles? Sier de når de ser meg, forteller hun.

Engasjement

Det gode miljøet har også ført til en voldsom vekst i medlemstallet. Siden jul har det vokst fra 73 til 118. Det er et stort engasjement hos alle i rytterklubben. Den er drevet 90 prosent på dugnad sju dager i uka, og Grønningsæter har utsatt ferien for å være med på dugnad nattetid i jazzuka.

Tradisjoner

«Månedens ildsjel» er ikke den første prisen hun har vunnet. For tre uker siden ble hun kåret til ukas ildsjel på nettstedet hest.no. Det er ingen tvil om at dama er engasjert. Dattera Maria forteller om en meget spesiell juletradisjon.

– På julaften spiser vi middag, og etterpå går vi og tar på oss kjeledressen. Før dessert og gaveåpning skal vi i stallen for å fôre hestene og spa møkk. Det samme gjelder for så vidt på 17. mai. Familiesammenkomstene våre må planlegges god tid i forvegen, sier hun.

Det gløder av Grønningsæter når hun forteller hva stallen og klubben betyr for henne. Forrige helg debuterte hun som konkurranserytter etter 20 års pause.

– Jeg blei utfordra av ei jente på ni år. Da måtte jeg bare si ja. Riding handler ikke om alder og vekt, men om innsats, sier hun.

Rytterklubbens medlemmer kaller henne for «stallmamma.» Flere av dem har hun kjent hele livet, og har tørket blod, snørr og tårer når treningsøkta ikke har gått som forventet. De sier at når du først har Guro i livet ditt, forsvinner hun aldri.

FAKTA MÅNEDENS ILDSJEL

  • I samarbeid med Gjensidige Nordmøre og Romsdal kårer Romsdals Budstikke «Månedens ildsjel» gjennom hele året. Prisen går til personer som er foreslått av våre lesere. Personer som står på, og som gjerne har stått på lenge, for sin klubb, sitt lag eller organisasjon. Prisen kan kun gis til frivillige, ulønnete medarbeidere og er på 10.000 kroner. Pengene går direkte til klubben eller organisasjonen ildsjelen representerer.

  • De 12 ildsjelene som blir kåret i løpet av et år er med i en finale, der leserne stemmer fram sin favoritt – «Årets ildsjel». Vinneren kåres i desember og ildsjelens klubb/organisasjonen tildeles da 75.000 kroner.

  • Det er Gjensidige Nordmøre og Romsdal som står for pengegavene.

Vil du foreslå en kandidat? Send navn og begrunnelse til epost: redaksjon@r-b.no

---

Takk for at du abonnerer på Romsdals Budstikke!