– Vi sitter i garderoben ved toalett-døra og spiser nista. På kjøkkenet er det for mange fluer, sier avdelingsleder på Tess Molde, Anne-Kristin Silseth.

Rundt kaffemaskinen på Tess Molde i Årødalen svermer det av store, mørke fluer. Avdelingslederen forteller at de har vært plaget av unormalt mange fluer siden midten av juni. Beviset finnes på de fulle fluepapirene som er klistret til vinduer og dataskjermer. Oppsamlingen er resultatet etter kun et par dagers «fangst».

Ubehag i nabolaget

Det er ikke bare på Tess de er plaget. Romsdals Budstikke får bekreftet at flere andre bedrifter sliter med flueinvasjon utover det normale.

Dekkservice, Ferd Båt og Lønsethagen Elektro beskriver arbeidsplassen som svært ubehagelig på grunn av fluer. Molde Jernvarehandel har óg vært plaget tidligere.

Også i løpet av sommeren i fjor var det mange fluer. Det bekreftes av bedriftene Romsdals Budstikke har snakket med, samt av helsetjenesten i kommunen ved Svein Kvakland.

– Verre enn i fjøs

– De to siste sommerne har det vært helt grusomt å jobbe her, sier Silseth, som har hatt arbeidsplass i Årødalen de siste 18 åra og ikke opplevd liknende flueinvasjoner tidligere år.

Thomas Sandhaug, som representerer Årødalen næringspark, har også observert problemet:

– Fluebestanden er verre enn i fjøs. Det går utover både kunder og ansatte, sier Sandhaug, og påpeker at det er nær 1500 ansatte i Årødalen.

Han er fortvilet over at problemet er gjentakende og karakteriserer det som unormalt i forhold til åra før.

Tok ansvar

Silseth og de ansatte på Tess opplever at fluene kommer i svermer.

– Om morgenen koster vi golvene for døde fluer og sprayer ned lokalet med insektmiddel. Det tar knekken på dem for en stund, men etter litt tid er de tilbake.

Silseth har tatt på seg mye av jobben med å få tak i de ansvarlige for å løse problemet.

– Det har vært vanskelig å finne ut hvor man skal henvende seg. Det eneste vi vet sikkert er at kilden ikke finnes her. Naboene er like plaget og uansett tiltak kommer fluehordene tilbake.

Ukjent kilde

Da fluene kom i fjor, fikk Tess Molde etter hvert kontakt med Fylkesmannen. Nylig har Silseth igjen vært i kontakt med både Fylkesmann og kommune. I fjor var Fylkesmannen inne og avdekket mangler ved håndteringen hos naboen Norsk Gjenvinning.

Silseth tror fluekilden kan være hos naboen, uten at det foreligger konkrete bevis så vidt det er kjent Romsdals Budstikke.

– Det ser ut som at de gangene de har vært inne og sprøytet hallen hos Norsk Gjenvinning, har antallet fluer gått ned hos oss, sier avdelingslederen.

Hun understreker at hun ikke ønsker å sette Norsk Gjenvinning i et dårlig lys, men håper at mer oppmerksomhet rundt saka kan lede til en fortgang i løsningen av problemet. Så langt føler hun det er lite velvillighet fra de offentlige instansene.

Lei av at det svermer

-– Vi har bedt både Fylkesmann og kommunen komme ut for å se sjøl. Så langt har ingen vært her innom her på Tess, sier Silseth og vifter bort ei flue som har satt seg i håret.

Jan Roger Lillevik hos Lønsethagen Elektro begynner også å bli lei av å dekke til mat slik at fluene ikke skal forsyne seg.

– Omfanget av problemet er så stort at enkelte dager er det uutholdelig å oppholde seg på arbeidsplassen, forteller han.

Frykter for helsa

Avdelingslederen på Tess frykter at problemet skal ende i sjukmeldinger:

– Vi gruer oss til å dra på arbeid. Det går utover både helse og arbeidsmiljø, sier Silseth og forklarer:

– Når fluene svermer på maten og man ikke kan lufte på kontoret uten at nye svermer kommer inn, går det utover humøret. Og vi eksponeres for gasser i insektsprayene og bakterier fra fluene som medfører en helserisiko vi ikke kan leve med.

– Vi er ikke kilden

– Flueproblemene kommer ikke fra Norsk Gjenvinning, sier regionsjef med ansvar for Midt- og Nord-Norge, Tor Harald Eriksen.

Fylkesmannen sier at så lenge kilden ikke kan knyttes til avfallshåndteringen, er det utenfor deres ansvarsområde.

Det er Fylkesmannen som regulerer utslipp fra avfallsanlegg og industri. Avfallshåndteringen i Molde skjer på konsesjon (tillatelse) fra Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Hadde avvik i fjor

Overingeniør og saksbehandler i Miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen, Guro Gjenstad, sier at de i fjor sommer var på tilsyn hos avfallsanleggene i Årødalen. I sluttrapporten kommer det fram at Norsk gjenvinning hadde avvik på sin håndtering. Gjenstad er ikke kjent med at flueproblemene kan knyttes til fjorårets avvik.

– Norsk Gjenvinning har sett på sine rutiner ved mottak av avfall slik at de unngår å ta imot avfall som lukter ille. Jeg vet at det var fluer i bedriftene på slutten av sommeren i fjor, men om det hang sammen med luktproblemet, kan jeg ikke si noe om.

– Kan flueproblemer knyttes til feil ved avfallshåndtering og dermed være en sak Fylkesmannen bør følge opp?

– Det kan det, men det er ikke nødvendigvis slik. Det kan skyldes naturlige svingninger i insektbestanden som ikke har noe med avfallsanlegget å gjøre. Hvor insekter oppholder seg, er utenfor vårt kompetanseområde. Vi har ikke fått meldinger om avfall som ligger igjen eller lukt ved anleggene på nåværende tidspunkt, sier Gjenstad.

Nye rutiner

Siden fjorårets tilsyn har Norsk Gjenvinning i Årødalen lagt om på rutinene, slik at virksomheten ikke skal bli kilde til fluer og vond lukt, bekrefter regionsjef Eriksen.

Han vet ikke hvorfor fluene kommer til Årødalen. Han legger til at noen fluer rundt anlegget er naturlig, men at det ikke forklarer problemet til de øvrige bedriftene.

– Alt avfall som kan gi lukt som tiltrekker fluer, blir nå fraktet direkte til RIR, og er ikke innom anlegget. Avfall som er vått, legges i væsketette konteinere, sier han.

Bruker skadedyrfirma

Norsk Gjenvinning forteller at de bruker et skadedyrfirma som ved tegn på fluer kommer inn og behandler lokalene i Årødalen. De siste to ukene har de gasset ned hele bygget.

– Vi har tett kontakt med skadedyrfirmaet for oppfølging av skadedyr på anlegget. Vi er ikke årsaka til fluene, og vi gjør alt vi kan for å bidra for ikke å bli en kilde til skadedyr. Skal vi gjøre noe videre, må det bestå i å oppspore kilden i samarbeid med kommunen og Fylkesmannen, sier Eriksen.

I Molde kommunes helsetjeneste avventer de tilbakemelding fra Fylkesmannen angående effektene fra skadedyrbehandlinga, forteller Svein Kvakland.

---

Takk for at du abonnerer på Romsdals Budstikke!