Pirke borti

Det var i et intervju i Romsdals Budstikke torsdag, i kjølvannet av vedtaket om at Gjemnes kommune skal forsette alene, Ole E. Øverland kom med uttalelsene som har provosert Aukra-ordføreren kraftig.

– Jeg vil bli forundret hvis Fylkesmannen ikke pirker borti Aukra når «Stor-Molde-kommunen» skal vurderes, uttalte Ole E. Øverland til Romsdals Budstikke. Aukra vil som kjent fortsette alene.

Det hører med til historien at Ole E. Øverland som fylkesordfører,  sammen med prosjektleder Ståle Nogva i Ormen til Møre, var viktigste nøkkelpersonen for å få Ormen Lange til land. Og som i dag gjør at Aukra bader i penger. Veldig tydelig. – Ole E. Øverland har, som enhver annen, lov til å mene det han vil. Men hvis han mener å sitte med fasiten på hva Fylkesmannen skal gjøre, må han også gi ham beskjed om å «pirke borti» Vestnes, Rauma og Gjemnes, sier Bernhard Riksfjord.

Han viser til at kommunesammenslåingene skal basere seg på en viss form for frivillighet.

– Kommunestyrevedtak, innbyggerundersøkelse og folkeavstemning, viser veldig tydelig hva som er ønsket. Jeg tror både Fylkesmannen, Regjeringen og Stortinget vil se på hva som er ønsket i kommunen. Det har vært lagt opp til å kartlegge hva kommunene ønsker, og det er brukt enorme ressurser på det. Det er ikke tvil om at innbyggerne og det politiske miljøet i Aukra ønsker at en skal fortsette som egen kommune – eller sammen med Midsund, sier Bernhard Riksfjord.

Han tror Fylkesmannen har viktigere ting å gjøre enn å se innom alle de 36 kommunene i fylket, og «pirke borti» de som vil fortsette alene.

Bernhard Riksfjord anbefaler Ole E. Øverland i stedet å gå inn i det som skjer i Gjemnes, der han bor, og ikke i Aukra.

Trivelig kar

– Ole E. Øverland er en trivelig, omgjengelig og kjekk kar. Men vi trenger ikke en overkikador som skal instruere Fylkesmannen. Jeg tror lokalpolitikerne og ordførerne i de respektive kommuner og kommunestyrer vil opptre slik det er ønskelig. Ole E. Øverland har verken av Fylkesmannen eller andre, fått noe mandat til å opptre som overkikador. Hva han måtte mene, tror jeg vil bli registrert og at det blir med det, sier Bernhard Riksfjord.