Virtual reality (VR)-teknologien er på full fart inn i boligbransjen. Nordbohus i Molde er etter eget utsagn den første husleverandøren som tilbyr kundene sine å utforske de forskjellige hustypene i 3D- versjon med VR-briller. Med VR-briller får man se en kunstig dataskapt virkelighet, og kan «gå» gjennom huset.

– Svært realistisk, mener Katrine Larsen (29), som fysisk sitter trygt på en stol i lokalene til Nordbohus i Molde, men som inne i VR-brillene beveger seg nesten fritt omkring i det nye huset som hun og Staffan Blomqvist (33) planlegger å bygge. Ved hjelp av ulike utkikkspunkter og bevegelsessensorer plassert inne i 3D-modellen av huset, kan Katrine bruke øynene til å ta seg fram.

– Overraskende lett, mener Katrine. Og morsomt. Og nesten litt skummelt, når det for eksempel kommer en trapp.

– Det er enda mer realistisk enn jeg trodde, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

På visning Katrine Larsen har fått på seg VR-brillene og kan utforske huset fra kjeller til loft. -Et viktig verktøy som vil forenkle prosessen og gjøre kundene tryggere på sine valg, mener salgsleder Nina Jacobsen i Nordbohus i Molde. Foto: Bjørn Brunvoll

Letter prosessen

Salgsleder Nina Jacobsen i Nordbohus er ikke tvil om at VR-brillene kommer til å bli et viktig verktøy i kundemøtene framover.

– Dette er helt klart framtiden. Det gir en helt annen opplevelse enn å se huset i en katalog. Det er ofte vanskelig for kundene og visualisere romfølelsen ut fra plantegninger. Med denne teknologien får kundene et helt annet inntrykk av rommene og proporsjonene, sier hun.

Jacobsen tror VR-teknologien vil lette prosessen for huskjøperne. Isteden for å bruke masse tid på å dra til visningshus, så kan de nå få en tilnærmet opplevelse ved å sitte på en stol, ta på brillene og utforske hus etter hus.

– De fleste huskjøperne har jo allerede gjort et utvalg og har kanskje noen få alternativer som de er usikre på, og vil sammenligne. Da vil denne teknologien gjøre det enklere å bestemme seg, og gjøre kundene tryggere i valget sitt, mener Jacobsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gleder seg Katrine Larsen og Staffan Blomqvist har tomt på Eikrem og boligdrømmen rykker raskt nærmere. -Fantastisk morsomt. Nå begynner det å gå opp for meg at vi faktisk skal bygge hus, sier Katrine etter å ha tatt en runde i huset med VR-brillene. Foto: Bjørn Brunvoll

Skal bygge

– Det rommet er mindre enn jeg trodde, sier Staffan. Han har overtatt VR-brillene fra Katrine. Han beveger hodet i alle retninger – ser seg rundt i det rommet han føler han står inne i.

– Er du oppe på verandaen, spør Katrine.

– Nei, nå er jeg nede i kjelleren. Dette er bedre enn jeg trodde. Det gir et annet inntrykk enn tegningene. Det er flere ting vi må se på en gang til,  mener Staffan.

Katrine og Staffan har tomt på Eikrem utenfor Molde og er kommet ganske langt i prosessen med å velge sitt nye hjem. De har sett gjennom kataloger og gransket tegninger på hus etter hus. Nå er de ganske sikker på hva slags hus de skal ha.

– Vi tar oss ganske god tid, og prøver å unngå å velge løsninger som vi angrer på når huset står der, sier Katrine, og tror VR-brillene kan hjelpe dem med å unngå tabbene.

– Det er veldig vanskelig å få den riktige inntrykket av størrelsen på rommene og hvordan de er forhold til hverandre når du bare ser tegninger. Dette er overraskende realistisk, og gir et helt annet inntrykk. Det er nesten så at det nå går opp for meg at vi faktisk skal bygge hus. Jeg begynner nesten å grine,  ler hun.

Bruker tid

VR-teknologien har vært tilgjengelig lenge og er blitt prøvd ut på messer og i andre sammenhenger, men det er først nå den tas i praktisk bruk i forhold til huskjøperne.

Foreløpig er VR begrenset til selve huset. Men Nina Jacobsen håper det om ikke lenge vil være mulig å ha VR-visning på selve tomta også. Da kan husbyggerne stå på tomta og se huset fiks ferdig gjennom VR-brillene.

– Da begynner det å bli virkelig morsomt. Jeg tror vi bare har sett den spede begynnelsen, sier Jacobsen.

Flere leverandører har tatt i bruk gyroscope-teknologi som gjør det mulig å se alle husene via nettbrett eller mobil. Man velger det huset man vil se på, og når man beveger nettbrettet så ser man seg rundt i husene.

Overrasket - Det var overraskende realistisk, mener Katrine Larsen og Staffan Blomqvist. De fikk prøve boligvisning i virtual reality av Nina Jacobsen (bak til venstre) og Elin Larsen Blø fra Nordbohus. Foto: Bjørn Brunvoll

Takk for at du abonnerer på Romsdals Budstikke!