Neste år slokkes FM-nettet over hele landet, og alle må over på DAB for å kunne lytte til radio. Vår fylke er sammen med Trøndelag «slukkeregion» nummer 2. Fra 8. februar blir det stille på FM-radioene i vårt distrikt.

Hull i Nesset

Dekningskartet som Digitalradio Norge sjøl har laget viser at sjøl om dekningen for DAB allerede er god, er det flere hull også i vårt distrikt. Det største finner man i Nesset, fra Eresfjord og ned til Eikesdalen.

John Arne Vaagsæter har hytte i Nesset og er en av flere som lurer på om det kommer til å være radiodekning i Eresfjorden og Eikesdalen også neste år.

– Hva som skjer når FM-radioene skrus av? spør Vaagsæter.

Han har sjøl vært i kontakt med Digitalradio Norge og Nesset kommune, men har ikke fått noe klart svar.

– Jeg synes det er såpass viktig at en burde kunne få et svar. Det er tullete å ikke vite hva som kommer til å skje.

99,5 prosent

Utbyggingen av DAB-nettet i Norge har pågått i flere år og en kan, til tross for noen hull, skryte av solid dekning landet over.

– 99,5 prosent av landets befolkning har nå dekning, det tilsvarer dekningen fra det største FM-nettet. Bare fram til FM-nettet stenger neste år skal mer enn 100 nye sendere rundt om i landet, noen skal til Møre og Romsdal, sier kommunikasjonssjef Mari Hagerup i Digitalradio Norge til Rbnett.

Anslaget, som bekreftes av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, gjelder for de fleste av NRKs radiokanaler. Når det gjelder kommersielle kanaler, som blant annet P4, er det litt dårligere dekning, men det er fortsatt 90 prosent av landet som får inn også disse kanalene.

Eresfjord i sommer

Utbedringen som vil skje i året framover skal tette flere hull i dekningsnettet og i Eresfjord ser det lyst ut, forteller sjef for radiodekning i NRK Petter Hox.

– I Eresfjord blir det bedring allerede i sommer. Når det gjelder Eikesdalen er det et sted vi må se nærmere på, men vi er uansett glad for å bli gjort oppmerksom på steder hvor det ikke er dekning, sier Hox.

Hvorfor DAB?

Innføringen av digitalradio i Norge har vært kontroversiell, men Hagerup i Digitalradio Norge er klar på at overgangen er nødvendig.

– Det er et behov for modernisering og digitalisering av radioen. FM-nettet har alltid hatt plassbegrensning. For å kunne utvide kanaltilbudet må vi over på digitalradio eller internett. Det er imidlertid et tak på hvor mange samtidige lyttere som kan høre radio via Internett, det taket finnes ikke med kringkastingsnett. Internettradio vil heller ikke kunne tilfredsstille kravene i forhold til beredskap, Vi trenger fortsatt en kringkastingstekonologi, slik DAB er, som ryggrad i radiodistribusjonen, forteller Hagerup i Digitalradio Norge.

– DAB er da det best utvikla alternativet. Her kan vi utnytte større bredde i kanaltilbudet. Vi har i dag 25 kanaler på DAB, mot fem på FM-nettet. Vi kan gi plass over hele landet til kanaler som foreløpig kun har vært tilgjengelig enkelte steder, som NRK Vær.

– Bedre mottak. Også Hox i NRK tror DAB vil gi et bedre resultat enn FM-nettet.

– Min vurdering er at dette blir mye bedre. Norske forhold gjør at en får stor variasjon i kvalitet når det gjelder mottak av FM-signal. Signalene blir reflektert i fjellet og det ødelegger signalene på en FM-radio, mens på DAB-radio vil dette bygge opp signalet.

Takk for at du abonnerer på Romsdals Budstikke!

Kommunikasjonssjef Mari Hagerup i Digitalradio Norge. Foto: Digitalradio Norge
Du kan, men må ikke kjøpe ny radio for å få inn DAB-signalet. DAB-adapter fungerer også. Foto: Digitalradio Norge