Tirsdag klokken 15 møtes de folkevalgte i Gjemnes for å gjøre det ordføreren kaller «det viktigste vedtaket i kommunens historie». Mens rådmann Birgit Eliassen innstilte på sammenslåing med Molde, fikk ordfører Knut Sjømæling (Sp) med seg formannskapet på en innstilling om å fortsette alene.

– Etter den innstillinga har Nesset og Midsund sagt ja. Hvordan påvirker det utfallet?

– Jeg tror nok det styrker en retning mot Molde. I så fall blir utfallet sammenfallende med rådmannens innstilling. Den la til grunn et samarbeid med Nesset, og nå kom også Midsund med. De på ytterfløyene lar seg nok ikke påvirke av noe, men blant andre er det nok en viss bevegelse nå, sier ordføreren.

– Hvilke reaksjoner har folk i Gjemnes etter vedtakene i Nesset og Midsund torsdag?

– De vedtakene ga jo en avklaring som vi har ventet på her i Gjemnes. Vi har vært tydelig på at vi ville ha med flere landkommuner hvis vi skulle gå sammen med Molde, så slik sett er det alternativet styrket.

– Har den nye situasjonen påvirket ditt eget syn?

– Jeg fremmet jo forslaget om å forbli egen kommune, og står på det, per i dag (mandag, red.anm.). Så vil jeg tro det kommer andre forslag på møtet. Vi skal debattere, og til slutt vil helheten avgjøre endelig retningsvalg for de fleste, sier Sjømæling.

For eksempel kan noen som helst vil til en av byene, ende med å stemme for å fortsette som egen kommune hvis eget førstevalg ikke går gjennom, tror han.

– Hvis vedtaket blir «ja» til Kristiansund eller Molde – forventer du da at deler av kommunen vil søke om flytting til den andre bykommunen?

– Det kan jo komme på et tidspunkt. Men jeg forventer at det blir respektert, det vedtaket kommunestyret gjør. Det er et vanskelig vedtak. Etterpå får vi tenke oss om, alle sammen, på hva som er det beste for egne innbyggere på sikt. Jeg har ikke sans for hevnaksjoner.

– Det handler vel mest om at ulike deler av kommunen orienterer seg i ulike retninger?

– Ja, det stemmer. Men alle får sine tilbud på Batnfjordsøra, på skole, kultur og idrett. Så kommunen er godt integrert nå.

Forstår frustrasjon

Ellers forstår han frustrasjonen mange opplever.

– Vi har store spenninger i kommunen. Det viser både innbyggerundersøkelsen, folkeavstemninga, avisdebattene, og synspunkta i kommunestyret. Det blir close race, så utfallet er åpent.  Midsund fikk for øvrig et klarere råd fra folket en vi, et råd de altså ikke lyttet til.

– Dere fikk ikke så klart råd – 51 prosent vil forbli alene?

– Det stemmer, men til gjengjeld hadde vi høg valgdeltakelse.

Så 51 prosent var et stort antall innbyggere. Det er et signal man ikke må se helt bort fra.

– Hvor spent er du på utfallet?

– Dette er det viktigste vedtaket i kommunens historie. Og når det er såpass åpent hva resultatet blir, er jeg virkelig spent.

– Vil kommunen greie å samle seg om resultatet, tror du?

– Jeg tror stort sett det. Folk må respektere det vedtaket som blir gjort, vi er jo valgt av folket. Og så må vi ha respekt for hverandres syn i saka, vi skal jo bo sammen i mange år enda.

68 ja

Så langt har 223 av landets 428 kommuner bestemt seg: 68 har sagt ja til å slå seg sammen med en eller flere naboer, 155 har sagt nei. Det skriver Kommunal Rapport, som følger kommunereformen tett.

Takk for at du abonnerer på Romsdals Budstikke!