Det var 19. februar i år at Fylkesmannen mottok en klage fra Pasient- og brukerombudet om for lang liggetid for utskrivingsklare pasienter fra sjukehus til opphold i sjukeheim.

Det ble også stilt spørsmål om innholdet i pasientens pleie- og omsorgstilbud i ventetida.

Fire sjukehus

Med bakgrunn i klagen, samt flere klager om samme tema, ble det opprettet en tilsynssak mot Helse Møre og Romsdal (HMR) og Kristiansund kommune.

Til Romsdals Budstikke uttalte konst. fylkeslege Cato Innerdal at de ønsket å se på rutiner for alle de fire sjukehusa.

– Forsvarlig

Fylkeslegen mottok redegjørelser fra HMR ved seksjonsleder Medisinsk sengepost, Kristiansund sjukehus, og samhandlingssjef, samt Kristiansund kommune, ved Tildeling og koordinering.

Må gi beskjed

Nå er konklusjonen klar: Fylkesmannen slår fast at Helse Møre og Romsdal og Kristiansund kommunes tilbud ikke er uforsvarlig, men må følge retningslinjer for mottak av utskrivingsklare pasienter i framtida:

«Når det blir gitt vedtak med innvilgelse om sykeheimsplass, med utgangspunkt i pasientens situasjon, så må retten oppfylles innen rimelig tid, for eksempel noen uker. Kommunen kan ikke høres med at den venter til det er ledig plass», heter det i brevet.

– Det sentrale i vår konklusjon var at kommunen må være mer konkret i tidsangivelse for når man forventer å kunne tilby plass i sjukeheim, skriver Innerdal i et svar til Romsdals Budstikke.

Takk for at du abonnerer på Romsdals Budstikke!