Travhesten Your Highness har kjørt inn nesten ti millioner kroner denne våren. Kolbjørn Gaustad er en av sju nordmenn som eier 50 % av den.

Varmblodshesten Your Highness har gjort som den vil denne våren, og har på rekke og rad vunnet løp etter løp. Den sju år gamle hoppa vant først tre løp i Frankrike i vinter, før den i vår har vunnet Olympiatravet i Åby i Sverige, Copenhagen Cup og så Oslo Grand Prix for knappe to uker siden. Det er alle anerkjente løp, som det ligger stor prestisje i å vinne, og som innehar store pengepremier.

Det gjør at hesten har kjørt inn nesten ti millioner kroner denne sesongen, og en av dem som er deleier av hesten er Kolbjørn Gaustad fra Vevang.

– Det er utrolig artig at det går så bra. Hesten ansees som en av verdens beste for øyeblikket, og har vært i kanonform ei god stund, sier Gaustad om hesten som til daglig er i Frankrike.

Gjør som Northug

Sju nordmenn eier halvparten av hesten, mens en svenske eier den andre halvdelen. Hesten er kjent for å ha noen fantastiske sluttspurter, og Gaustad sammenligner den med en kjent norsk langrennsstjerne.

– Hesten er akkurat sånn som Petter Northug er i langrennssporet. Den gjør ikke mer enn den må. Den kan ligge langt bak i feltet, men mot slutten kommer den som ei kule og spurter fra alle, sier Gaustad.

Han har vært og sett flere løp av hesten, og var seinest på Oslo Grand Prix og fikk se Your Highness komme først over målstreken nok en gang.

Overtalt av bankkunde

Interessen for travsporten kom på begynnelsen av 90-tallet, og det var litt tilfeldig at han i det hele tatt ble eier av en hest. I dag er 75-åringen pensjonist, men syns det er kjekt å ha travhobbyen og følge med på.

– Det var en kunde i banken jeg jobbet i som hadde kjøpt en hest, men gjerne skulle hatt med noen andre på laget. Han spurte om jeg ville bli med, og selv om jeg ikke kunne noe om hest, ble jeg med. Det var Oskar Eidsaa som dro meg med, og det er fortsatt han som har mest kunnskap om travsporten av oss som eier hestene, sier Gaustad som sammen med de seks andre nordmennene eier en liten håndfull hester.

Nå venter et par løp i Frankrike for Your Highness seinere i sommer, før den solide hesten kan ta seg en velfortjent ferie.

– Jeg har holdt på med dette i tjue år nå, men jeg har aldri vært borti en hest som har gjort det så godt. Tap og vinn med samme sinn, sies det. Men jeg syns det er mye artigere å vinne, sier Gaustad og ler.