Det manglet ikke på jubel blant smørblide politikere da ordfører Bernhard Riksfjord (Ap) informerte kommunestyret om nye tall. Det er enorme beløp Aukra kommune blir tilført.

– Med pågående investeringer i landanlegget er det en betydelig merverdi i Ormen Lange-anlegget. Sakkyndige taksatorer har vurdert verdien. Den vil gi 43 millioner kroner ekstra til Aukra kommune i 2016, forteller Riksfjord.

God inntekt

Ved budsjettbehandlingen i desember ble skatteinntektene fra Ormen Lange justert opp med 10 millioner kroner, nå blir det ytterligere 33 millioner til kommunen.

– I budsjettet ligger det inne 184,5 millioner kroner for 2016. Med 33 millioner kroner ekstra, som betyr at vi får en eiendomsskatt fra anlegget på rundt 218 millioner kroner i år, sier økonomisjef Erna Varhaugvik.

Store fond

– Ved nyttår hadde vi et disposisjonsfond på 221.336.976 kroner, forteller hun med en økonomisjefs nøyaktighet. Av dette er 117,6 millioner satt av til vegsambandet over Kjerringsundet.

– Vi har besluttet å sette av 90 millioner kroner hvert år i 20 år til Kjerringsundet. I tillegg så bidrar vi med 10 prosent av inntektene til regional utvikling gjennom GassROR IKS, legger Riksfjord til.

Gode nyheter

Det er ofte reist tvil om Aukra har økonomiske muskler til å sette av så mye til vegsambandet.

– Det er viktig å være litt tålmodig, i september kommer det gode nyheter. Det er gledelige ting vedrørende totalkostnadene for Kjerringsundet. Jeg er ikke i tvil om at dette prosjektet er det fullt mulig å gjennomføre, forsikrer ordføreren.

Kommer mer

Det blir jevnlig nye takster på Ormen Lange-anlegget. Og etter hvert kommer ilandføring fra andre felt, blant annet Aasta Hansteen. Det vil gi ytterligere skatteinntekter til Aukra kommune.

– Vi kan forvente mer, dette er et anlegg som aldri blir helt ferdig utbygd. Vi får ei stor og rivende utvikling de kommende åra, det gir en verdistigning år for år. Men nå får vi glede oss over det som er verdigrunnlaget i dag og de merinntekter Aukra kommune vil få, sier en smørblid ordfører Bernhard Riksfjord.