Det er ikke hver dag man får bursdagsinvitasjon, og i hvert fall ikke en som er ført i pennen av en firbent sværing med sansen for høy. Han er en gammel traver, men ser ut som en ungfole der han står og nyter oppmerksomheten iført bursdagskrone og hawaiiblomster. Rundt 30 gjester har tatt turen for å feire den store dagen til en gammel venn gjennom mange år.

Rampete gamp

Ponnien Axe kom til Molde rytterklubb i 2000, og har siden lært mange av skolens elever å ri. Axe er kjent for å være en rampete ponni med stor personlighet. – Han tror han er den største hesten i klubben, til tross for at han er den minste. Flere voksne menn har hengt på slep etter Axe når han har slått seg vrang, sier Tove Øyen. For Ida Sofie Malo ble det et ambivalent første møte med ponnien. - Jeg sluttet å ri på grunn av Axe. Han var så vilter og det skremte meg. Men jeg gjorde et nytt forsøk, og da lærte jeg han å kjenne. Etter det har vi vært gode venner, forteller hun.

Axerunden

Alle i Molde rytterklubb har ei historie om ponnien. Som den gangen han sprang ut av boksen sin i stallen for å spise høy, og ble sittende fast med begge frambeina i høypallen. – Han sto og spiste uten å bry seg mens vi måtte sage han ut, sier Øyen. Da Axe var løs, tok han en seiersrunde rundt i stallen og spiste fra samtlige høypaller. Dette har gjentatt seg flere ganger i ettertid, og innad i klubben kalles hendelsen kun for «Axerunden.»

Lojal kompis

Sammen med Guro Grønningsæter startet Øyen Molde rytterklubb. For 16 år siden hentet de Axe til Molde, og damene har blitt fryktelig glad i den rampete gampen. – Vi måtte arrangere bursdagsfest når vår alles kjære Axe fylte 25 år. Han er på vei til å pensjonere seg, og jobber for tiden 50 prosent, sier Grønningsæter.

Sterkt bånd

Båndet mellom Grønningsæter og Axe er sterkt. Han har vært med henne på hytta, og gått fornøyd rundt i grønnsakshagen og forsynt seg. Hun var med å hente han ned fra Sulafjellet da han nektet å være med på stevne. Grønningsæter ser kjærlig ned på den gamle kameraten der de står i matchende bursdagskroner. -  Vi har til og med bursdag på samme dag.  Axe var rideskolens første rideskoleponni, og i 16 år har Axe gått på jobb fem dager i uka. – Han er en lojal kompis, og har fungert som et ikon og en maskot for rideklubben. Han er utrolig flink, sier hun.

Spesiallagd kake

Hedda Krohn lærte å ri på Axe da hun begynte i rideklubben. – Jeg synes han er verdens søteste ponni. Han er søt selv om han er rampete, og man lærer fort når man rir på han, sier hun.

Man leker ikke bursdagsfest når rideskolens favoritt-hest fyller et kvart århundre. Langbord, ballonger, kaffe, kaker og bursdagspresanger. Molde bakeri har til og med laget marsipankake med bilde av Axe for anledningen. Forespørselen kom fra ponnien selv. – Axe sendte en mail til Molde bakeri og spurte om de ville lage bursdagskake til feiringen hans. Det er vel ikke så ofte man får mail fra en ponni, så da heiv Molde bakeri seg rundt og leverte ei flott kake, sier Grønningsæter.

Axefondet

Men det ble lite kake på 25-åringen med stallens største appetitt. – Som gamle menn flest, har han fått problemer med tennene og magen. Derfor skal han få gå ute å spise gress i kveld, framfor å spise gulrøtter og annet hestegodt. Vi har opprettet et fond i Axes navn, hvor pengene går til å støtte nye ryttere som skal på stevne for første gang. Det passer fint siden de fleste rytterne våre har ridd Axe på sitt første stevne, sier hun.

Axe er en bestevenn og et familiemedlem for alle i rideskolen. Nå har han fått innvilget pensjonisttilværelse i stallen, og kan se fram til roligere dager med tid til flere rampestreker.