– Hvor impulsiv og emosjonell får man være på arbeidsplassen sin? Og til hvem og hvor lenge får man «gå og gnage» om lønn? Det er ett av spørsmålene prosessfullmektig Jan Arild Vikan stiller i retten på vegne av kvinna som i fjor høst ble oppsagt i fylkeskommunen.

Personkonflikt

I retten trakk kvinna sjøl fram konflikten med en spesifikk kvinnelig overordnet som rota til konflikten, som til slutt førte til oppsigelsen.

– Saka handler om relasjonen mellom meg og NN (overordnet, journ.anm.). Ledelsen liker heller ikke måten jeg er på, sa kvinna med henvisning til karakteristikkene som kommer fram fra arbeidsgiver i saka.

– Er du temperamentsfull og impulsiv, slik du blir beskrevet, spurte hennes advokat.

– Jeg er engasjert og kan prate høgt, men prøver å dempe meg, Men det er ikke aggresjonsutbrudd, slik som de beskriver, svarte kvinna.

Lang lunsj

Lederen skal ha tatt opp flere ting ved måten hun utførte jobben på: Lederen hadde sett henne surfe på internett i arbeidstida, og hun tok lunsjer på 40 minutt. Lederen spurte også om hvorfor hun av søsknene måtte følge faren til legen.

– Det var mange små hendelser, men som jeg opplevde som overvåking fordi det rammet meg mer enn andre. Slike ting jobber man inn igjen, forklarte kvinna.

Omorganisering og innstilling til nye arbeidsoppgaver er en del av bakgrunnen for saka. Arbeidsgiver mener kvinna vegret seg mot å ta på seg nye kontoroppgaver, som var en følge av mindre telefon- og resepsjonsarbeid.

– Sjefen kalte meg inn og spurte «hva fyller du dagene med?». Det opplevde jeg som mistillit, fortalte kvinna i retten.

Tidligere venninne

I retten kom det fram at kvinna og hennes nærmeste overordnete hadde vært venninner flere tiår tilbake, men var ikke nære da de begynte å jobbe sammen.

– Vi beholdt en uformell tone, og det ble nok et problem. Jeg kan være nokså direkte, sa kvinna.

Sjefen ble også preget av tonen mellom de to. I en periode var sjefen sjukemeldt, og da hun kom tilbake fortalte hun sin underordnete at hun var en vesentlig årsak til det.

– Hadde vi ikke en dårlig relasjon fra før, så ble det i hvert fall ikke bedre da, sa kvinna.

Den overordnete som går igjen i konflikten er ikke innkalt som vitne i tingretten.

Fant notat

Kvinnene søkte hjelp for samarbeidsklimaet sitt. Da avdelingen fikk ny toppledelse i 2014, så det lysere ut.

De to skulle få gi hver sine konfidensielle versjoner i løpet av prosessen.

En dag ble kvinna varslet av en kollega om et notat i printeren. Det var fra et møte med hennes nærmeste sjef og en annen, merket «unntatt offentlighet». Notatet var en slakt av kvinnens jobb: Slett arbeid. Hun har null tillit til henne. Forholdet deres var på frysepunktet. Sjefen sier direkte at en av dem bør vekk fra avdelinga, fordi hun gjorde henne uvel.

Kvinna valgte å ta en kopi, som hun seinere delte med kolleger da hun søkte hjelp i en ny runde med meklinger.

Fylkeskommunen beklager at hun leste brevet, men liker svært dårlig at hun delte det.

Notatet var unntatt offentlighet, til intern bruk. Å dele personsensitive opplysninger er ulovlig, mener arbeidsgiver.

Jobb betyr mest

Etter drøftingsmøtene ble den godt voksne kvinna, som kun har utdanning fra videregående, tilbudt ni måneders etterlønn hvis hun sluttet frivillig, men takket nei.

– Å få tilbake jobben, betyr mest i min alder. Jeg er sprek og oppegående, og ønsker å stå i jobb i flere år til, sier kvinna.

Dette er saka

- En kvinnelig ansatt fikk høsten 2015 sparken etter flere tiår i Møre og Romsdal fylkeskommune.

- Årsaka er at hun skal, tross mange forsøk, ha motsatt seg å bli ledet, og bidratt sterkt til konflikter på arbeidsplassen.

- Kvinna har svart med å gå til sak for å få oppsigelsen kjent ugyldig, og søker erstatning.

- Prosessfullmektig for kvinna er Jan Arild Vikan fra LO. Fylkeskommunens prosessfullmektig Nils Ivar Sylte fra Larhammer Aarseth Advokatfirma AS.

- Det er satt av tre dager til saka i Romsdal tingrett 31.05.16