Ni kommuner i Norge hadde et netto driftsresultat bedre enn 10 prosent i 2015. Aukra er fjerde best.

– På idrettsbanen er en fjerdeplass det verste du kan få. Så nært pallen, uten å være der. Men her er ikke fjerdeplass noe nederlag, den vitner om at vi driver godt. Et fantastisk resultat som gjør oss glad, sier ordfører Bernhard Riksfjord (Ap).

Netto driftsresultat er den mest sentrale indikatoren for den økonomiske balansen i en kommune. Det viser årets driftsoverskudd etter at renter og avdrag er betalt. Det er et uttrykk for hva som er til disposisjon til avsetninger og investeringer.

Driver godt

– Investeringslysten er stor, vi vil ha brukt 1,3 milliarder kroner fra 2009 til 2018. Nå venter omsorgssenter og utbygging av Julsundet skole. Vi har avsatt til disposisjonsfondet i tillegg. Vi har høg lånegjeld, men lån betales ned over 15 år, sier Riksfjord.

Aukra har vært blant de beste i landet de seinere åra. I 2012 var netto driftsresultat på 24,5, året etter 23,8. Og i 2014 ble det 26,0 prosent.

Kraftinntekter

Det er kraftkommuner som markere seg med best netto driftsresultat av norske kommuner. Hattfjelldal i Nordland er landets beste på netto driftsresultat (23,0 prosent), fulgt av Aurland (21,8) og Vik (21,4) i Sogn og Fjordane.

Går i pluss

De fleste kommunene i Møre og Romsdal har et positivt resultat. Bak Aukra er det Sykkylven (pluss 8,3 prosent) som gjør det best. Men også Gjemnes, Fræna og Molde kan vise til et svært godt resultat. Mens Sandøy, Rauma, Vestnes, Giske, Norddal, Ørskog, Herøy og Sande er kommuner som går i minus.

Endringer

De seinere åra har netto driftsresultat som helhet vært relativt stabilt. Men fra og med 2014 ble merverdiavgiftskompensasjon fra investeringer endre. Det ble inntektsført i investeringsregnskapet, ikke i driftsregnskapet som tidligere. Denne endringen medførte en reduksjon i netto driftsresultat på nærmere to prosentpoeng.

Lista

Her er lista over netto driftsresultat for de største byene og våre nærmeste kommuner:

Aukra + 17,7

Gjemnes + 5,9

Fræna + 4,3

Molde + 3,2

Ålesund + 1,6

Nesset + 1,3

Midsund + 1,2

Eide + 1,2

Kristiansund + 0,8

Vestnes – 0,4

Rauma – 1,4

Sandøy – 2,5