Rettssaka i Inntrøndelag tingrett i Steinkjer ble avluttet med prosedyrer mandag. Kristiansunds advokat, Kjetil Wedervang Mathiesen, brukte tre timer på å fortelle retten hvorfor han mente at denne saka har bevist at vedtaket om å velge Hjelset som tomt for nytt sjukehus er ugyldig.

- Utenforliggende motiv

- Vi mener at Helse Midt hadde utenforliggende motiv da de gikk inn for Hjelset. De ville beskytte St. Olav ved å legge sykehuset lengst mulig unna Trondheim. Men her skal man ta hensyn til Møre og Romsdal, ikke St. Olav, som er Helse Midts hjertebarn.

- Og når det har gått ti år, når Ålesund sjukehuset er nedslitt, så sier man som så: nå har vi et nytt sjukehus i Molde. Det kan utvides til å dekke hele Møre og Romsdals behov. Det er et utenforliggende motiv. Da må man si det rett ut, hvis det er motivasjonen.

- Molde har fått alt

Advokaten gjentok også påstanden om at innbyggerne på Nordmøre bidrar mer til skattekassa enn romsdalingene. Han mente at nordmøringene ikke skal måtte stå med lua i hånda for å be om å få sin del av statlige arbeidsplasser. Og han mener at statsråden ikke har tatt hensyn til dette med arbeidsplasser.

- Molde har fått alt som er av statlige arbeidsplasser, og nå vil de også ha sjukehuset. Det er en ekstrem skjevfordeling.

Revansj mot Strøm-Erichsen

Mathiesen mente at plasseringen av sjukehus på Hjelset var en revansje fra Helse Midt etter at statsråd Anne-Grete Strøm Erichsen (Ap) stanset nye Molde sjukehus tidligere.

Viktigst noensinne

- Vedtaket der man velger tomt for det nye sjukehuset er det viktigste vedtaket for Nordmøre som region noensinne. Det handler om liv og død for 61.700 innbyggere, og det handler om regionutvikling. Det handler om til sammen 3000 arbeidsplasser, sa Mathiesen da han innledet sitt avslutningsinnlegg.

Følg siste dag av rettssaka direkte her!

Han pekte på at det stilles ekstremt høge krav til slike vedtak.

- Det er strenge regler om du skal bygge et naust, og det er ekstremt mye viktigere når man vedtar å bygge et sjukehus.

Mathiesen ba retten om å ta en samlet vurdering av alle feil .

- Viktig for oljeberedskapen

Mathiesen la også vekt på hva sjukehusvedtaket betyr for oljeberedskapen og sikkerheten for maritim virksomhet. Gjennom rettssaka har både Helge Hegerberg og Per Sefland snakket om hva dette betyr.

Han karakteriserte motargumentene som Helse Midt har kommet med i forhold til dette som "tull" og "rett og slett tøv".

- Bundet av løfter

Mathiesen plasserte ansvaret for vedtaket hos statsråden. Og han mente Bent Høie følte seg bundet av gamle valgløfter.

- Vi har hørt at Høie til og med har gått i fakkeltog for nytt sjukehus i Molde. I retten har Høie sagt at det var en ny situasjon i 2013 i forhold til i 2011. Men retten må vurdere om det er mer enn 50 prosent sannsynlig at Høie fortsatt følte seg bundet av gamle valgløfter.

Det er han som er eier av sjukehusene, og det er statsråden som skal ta de viktige avgjørelsene.

- Statsråden må ta hensyn til alle samfunnsmessige forhold. Ikke bare helsemessige forhold, men også hensynet til statslige arbeidsplasser og hensynet til beredskap, sa Mathiesen i retten.

- Er forbudt

Mathiesen utdypet kritikken mot Bent Høies signaler.

- Hvis man utøver eierstyring utenfor foretaksmøtet, så er det forbudt. Vi mener Høie og flere andre har foretatt styring utenfor foretaksmøtet - uansett om man sier det er en foreløpig vurdering, spesielt når man ikke endrer den foreløpige vurderingen. Det er forbudt etter § 16, mente advokat Mathiesen.

- Man skal bare bruke eierstyring når det er nødvendig. Det var på ingen måte nødvendig for Bent Høie å sende signaler før vedtaket skulle fattes. Den eneste grunnen til at de sendte signaler, var å oppnå at sjukehuset ble plassert på Hjelset.

- Plukket fra hverandre

Advokat Mathiesen brukte også en del tid til å gjenta alle argumentene han mener tilsier at sjukehuset bør ligge på Storbakken og ikke på Hjelset.

* Risikoen i interimfasen er overdrevet. Ingen har sluttet i Kristiansund til tross for Høies vedtak om Hjelset

* Mathiesen mener at reisetiden både med egen bil og ambulanse taler for Storbakken

* Nye veger mot Sunnmøre gjør at mange i framtida får kortere reisetid til Ålesund.

* Ifølge advokaten vil deler av Molde få 25 minutter kjøretid til Ålesund sjukehus etter at Møreaksen står ferdig.

* 9000 nordmøringer når ikke sitt sjukehus på Hjelset i løpet av en time.

* 4000 personer i Norskehavet og i maritim virksomhet rekker ikke sjukehuset i løpet av en time.

Mathiesen mente at han med dette hadde plukket fra hverandre Bent Høies argument.

- I vår sak har Høie utelatt totalt hensyn til samfunnsmessige virkninger og beredskapshensyn. Og de to momentene Høie har tatt med (rekrutteringsrisiko og reisetid), har vi plukket fullstendig fra hverandre.

Får svar etter lunsj

Regjeringsadvokat Erik Bratterud viste etter lunsj hvorfor han mener at sjukehusvedtaket er gyldig. Deretter skal dommer Ragnhild Vada avsi dom i saka. Dette vil neppe skje før i juli.

---

Takk for at du abonnerer på Romsdals Budstikke!