– Molde er fortsatt den ledende kran- og løftebyen i Norge, sier Asmund Sætre, leder for salg og forretningsutvikling i Axtech, og Gunnar Gjeldvik, daglig leder i Alpa AS.

De sitter begge i styringsgruppa for bransjenettverket Liftmore, som er en del av Ikuben, og arrangerer Liftmorekonferansen for bransjen i Molde 13. juni.

Største fagmiljøet

Molde har de seinere åra hatt Norges største fagmiljø innenfor kran og løft. National Oilwell Varco har vært den store, med over 500 medarbeidere i Molde på det meste. Utenfor National Oilwell Varco har det vokst opp flere andre bedrifter innenfor bransjen. Blant disse er Axtech Axess/Alpa og Motus.

Sjøl om kran- og løftemiljøet i Molde har blitt kraftig redusert som følge av nedbemanningene, mener Asmund Sætre og Gunnar Gjeldvik at byen holder posisjonen som den ledende i bransjen i landet, fordi andre byer med store kran- og løftemiljø har blitt rammet av den samme nedturen som Molde.

Traurig tid

– Vi har dratt i gang konferansen for å få litt inspirasjon og aktivitet i en for noen litt traurig tid. Konferansen handler ikke så mye om tall og synsing om oljepris. Den er mer teknisk orientert i forhold til bruk av teknologi som brukes i andre bransjer, å tenke nytt og tørre å prøve, sier Gunnar Gjeldvik.

Standardisert

– Tiden preges av nye markedskrav, og markedet etterspør standardiserte og industrialiserte løsninger, med økt anvendelse av avansert teknologi, sier Asmund Sætre.

– Vi har tro på at en i tida framover må anvende kunnskap og teknologi fra ulike bransjer. Liftmorekonferansen er en ny, uformell og sosial møteplass med fokus på felles, faglige utfordringer sier Gunnar Gjeldvik.

– Vi har lyktes med å få med oss spennende representanter for ledende industrier, som fra sitt ståsted vil presentere sine erfaringer og tanker, sier Asmund Sætre.

– Vi i Liftmore ønsker at vi fortsatt skal ha et sterkt og godt kran- og løftemiljø i Molde-regionen, befeste oss som et markant miljø og vokse, sier Asmund Sætre.

Statoil

Blant foredragsholderne er to ledere fra Statoil. Sjefingeniør for plattformteknologi i Statoil, Simen Moxnes, vil ta for seg forenkling og økt effektivitet. Olje- og gassnedturen har åpnet for bruk av mer standardisert og kostnadseffektiv teknologi, med Statoil i spissen. Fagleder for undervannsoperasjoner i Statoil, Gro Karine Steen Østebø, vil ta for seg framtidas subsea løfteoperasjoner. Statoil er verdensledende på havbunnsinstallasjoner, og spiller en sentral rolle i utformingen av nye metoder og utstyr.

Bilindustrien

Bruk av ny teknologi fra bilindustrien er tema for innledningen til Lasse Schumann fra Bosch Rexroth. Han vil dele Bosch Rexroths erfaringer, og vise eksempler på produkt fra bilindustrien, brukt inn i kran og løfteindustrien. Basert på erfaring fra bilindustrien har firmaet Prodtex spilt en sentral rolle i Kleven-verftets nye produksjonslinje for skrog. Salgssjef Michael Westergren i Prodtex vil ta for seg dette.

Videre vil prosjektingeniør Christine Spiten i Blueye Roboticsinnlde om undervannsdroner.

Industrihistorie

«Når utgangspunktet er verst, blir resultatet best» er tittelen på innledningen til adm. direktør Odd Tore finnøy i Brunvoll AS, som vil ta for seg industrihistorien i Romsdal, fra motorproduksjon til dagens moderne teknologi.

Den kjente skaperen av tegneserien Lunch, Børge Lund, står også på programmet for Liftmorekonferansen.

Det store løftetårnet (i gult) om bord på offshorefartøyet «North Giant», som skal gå på Åsgard-feltet, er levert av Axtech i Molde. Illustrasjon: Axtech