Kystvaktskipet Njord gjennomførte søndag kontroll av fritidsfiskere og redskap i området rundt Ona. Skipssjef Jørgen Wellem forteller at dette er del av de rutinemessige kontrollene som kystvakta gjennomfører. KV Njord er ansvarlig for slik kontroller på strekninga Stad – Rørvik.

Også promille

– Akkurat nå er det fritidsfiskere vi tar en sjekk på, men vi gjennomfører også kontroller av yrkesfiskere, for å påse at de overholder gjeldende regelverk. Også handelsfartøy blir jevnlig sjekket av kystvakta. Her kan det være sikkerhetsutstyr som blir gjennomgått, dokumentasjon, losplikt og for eksempel stikkprøver for promille. For å ta promilletest på førere av fritidsbåter må det foreligge konkret mistanke, forteller skipssjef Wellem.

Bra inntrykk

Søndag gjennomførte de fiskerioppsyn i området rundt Ona, Sandøy og ned mot Finnøya.

– Det generelle inntrykket er bra og det ble kun beslaglagt ei teine grunnet brudd på regelverket som gjelder krav til fluktåpninger. Det er ennå tidlig i sesongen og derfor er det fortsatt relativt lite bruk som står i sjøen. Dette forventer vi at tar seg kraftig opp når vi kommer ut i juni måned.

Sjef om bord Kapteinløyntnant Jørgen Varpe Wallem er skipssjef på KV Njord. Foto: KV Njord

– Vi vil ha søkelys på dette i månedene som kommer. Erfaringen viser at mengden bruk som står i sjøen i sommermånedene er stor og dersom værgudene er gode mot Møre og Romsdal i sommer så blir det stor trafikk av fritidsbåter på sjøen, sier Wellem.

– Har fritidsfiskere blitt flinkere til å overholde bestemmelsene etter at kystvakta har intensivert sine kontroller?

– Ja, det er mitt bestemte inntrykk, i alle fall når det gjelder fiske med garn. Der kan det virke som fiskerne har blitt flinkere til å sette seg inn i gjeldende regelverk for maskestørrelse, lengde og dybde, nedsenking av gavl og andre forhold. Dette kan sjølsagt også bety at det fiskes mindre med garn, men det er i alle færre lovovertredelser, sier Wellem.

Dialog

I kontrollen rundt Ona søndag var det garn, ruser og teiner som ble sjekket.

– Vi prøver å ha en dialog med fritidsfiskerne og se til at de kjenner regelverket. Det gjelder ikke bare fiske, men også for eksempel bruk av vest.

– Vi ser at for fiske med teine er fritidsfiskerne blitt flinkere, blant annet til å overholde bestemmelsene om fluktåpning. Men merkingen av redskapen er fortsatt for dårlig. Det skal være merket med fullt navn og adresse. Dette gjelder ikke bare teiner, men alt fiskeredskap som står i sjøen. Det er ikke nok med bare navn og telefonnummer, slik mange praktiserer, sjøl om vi så langt har sett gjennom fingrene med det.

Gamle merker

Et annet regelbrudd er fritidsfiskere som tidligere har vært registrert i fiskeriregisteret, men av en eller annen grunn strøket derfra. De fortsetter ofte å bruke den ugyldige fiskeriregistreringen, men den er altså ugyldig, sier Wellem.

KV Njord gjennomfører en rekke typer kontroller på strekningen Stad – Rørvik. Foto: KV Njord